ККП се ангажира да превърне страната в голяма технологична сила

ККП се ангажира да превърне страната в голяма технологична сила
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    17.10.2022
  • Share:

Конгресът на Китайската комунистическа партия с 2300 делегати от цялата страна започна в огромната зала на народа в западната част на площад Тянанмън сред строги мерки за сигурност и под синьо небе, след няколко дни на смог в китайската столица.
Си Дзинпин откри 20-ия конгрес на управляващата ККП, едноседмично събитие, на което се очаква той да спечели трети лидерски мандат и да затвърди мястото си на най-могъщия владетел на страната след Мао Цзедун.
Си произнесе реч, в която изтъкна партийното опазване на националната сигурност, поддържането на социалната стабилност, защитата на живота на хората и поемането на контрол върху ситуацията в Хонконг, разтърсен от антиправителствени протести през 2019 г.
Относно Тайван Си каза: „Ние решително поведохме голяма борба срещу сепаратизма и намесата, демонстрирайки нашата силна решителност и способност да защитим държавния суверенитет и териториалната цялост и да се противопоставим на независимостта на Тайван."
Китайските власти разчитат на масите, за да превърнат страната в силна технологична и индустриална сила, каза президентът Си Дзинпин. „Ние осъществяваме индустриализация от нов тип и се стремим с ускорени темпове да създадем сила, която се развива интензивно и има огромен потенциал в космическата и транспортната сфера, в областта на мрежовите и дигиталните технологии", каза президентът.
Лидерите на страната обръщат не по-малко внимание на стратегията за цялостно развитие на земеделските райони, каза Си Дзинпин. Пекин се стреми да създаде "силна база в подкрепа на продоволствената сигурност", отбеляза той.
Китайското правителство също следва политика, насочена към динамично укрепване на страната като водеща търговска сила, каза президентът. Пекин оказва помощ на проектите на инициативата „Един пояс, един път" и проактивно подкрепя устойчивото развитие на световната икономика, отбеляза той.
Си каза „Партията от 96 милиона членове е спечелила най-голямата битка срещу бедността в човешката история".
Събралите се делегати отговориха с бурни аплодисменти.
Ден след приключването на конгреса в събота се очаква Си да представи новия си постоянен комитет на Политбюро, ръководен екип от седем души. Той ще включва лицето, което ще замени Ли Къцян като премиер, който се оттегли през март, след като изкара максималните за поста два мандата.

Станете почитател на Класа