Протести срещу скъпия живот и в Берлин

Протести срещу скъпия живот и в Берлин
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    17.10.2022
  • Share:

Някои демонстранти държаха плакати, призоваващи за "незабавна помощ за бедните", докато други плакати гласяха: "Имаме нужда от здравословна храна. Премахнете бедността!"

 

 

Стотици, засегнати от кризата с повишаващите се разходи за живот в Германия, се събраха пред Федералното канцлерство в столицата Берлин през уикенда, за да протестират срещу влошаващата се ситуация в живота на хората, съобщи "Евронюз".

Някои демонстранти държаха плакати, призоваващи за "незабавна помощ за бедните", докато други плакати гласяха: "Имаме нужда от здравословна храна. Премахнете бедността!"

През август инфлацията в Германия достигна 50-годишен връх от 8,9 процента. През май той достигна 8,7% - невиждан от 1973 г. и 1974 г. по време на предишна петролна криза.

"Вече не сме във вода до шията, ние сме в процес на потъване. Не можем да продължим, имаме нужда от помощ", каза един от протестиращите.

Демонстрантите призовават за помощ за осигуряване на достойни жилища и повече подкрепа за хората в домакинствата с ниски доходи.

Президентът на асоциацията на мрежата за бедност Майкъл Щийфел каза, че "обществото става много разделено".

"Забелязахте го по време на пандемията: ако имате само двустаен апартамент в Нойкьолн с петима души или ако идвате от Украйна или Сирия и трябва да живеете в хостел с петима души в една стая. Това е бедност. Това е жалко в такава богата страна", каза Щифел.

Годишен доклад, изготвен от R+V Versicherung, германска застрахователна компания, установи, че нарастващите разходи за живот в страната са основната грижа на хората, следвана от липсата на жилища на достъпни цени и влошаващата се икономика на страната.

Миналата година германците бяха най-притеснени от повишаването на данъците заради COVID-19.

Припомняме, че на 14октомври беше съобщено, че се очаква Германия да влезе в рецесия през третото тримесечие на 2022 г. Това обяви германското Министерство на икономиката.

Прогнозата е да има три последователни тримесечия на отрицателен растеж.

Ведомството отбеляза, че икономическата ситуация в страната се е "влошила значително на фона на прекратените доставки на газ от Русия", което кара енергоемките индустрии "непропорционално да намаляват" производството си.

От министерството посочиха, че рецесията "едва ли ще остави следи на пазара на труда". Отбелязва се, че пазарът се "оказва стабилен в кризата" поради недостиг на квалифицирани работници.

От ведомството добавиха, че увеличението на минималната работна заплата подкрепя домакинствата с ниски доходи, а неотдавнашното повишаване на нивата на безработица е "почти изцяло" причинено поради притока на бежанци от Украйна.

В месечния доклад на Германската централна банка (Бундесбанк) за септември беше посочено, че има все повече признаци, че германската икономика ще изпадне в рецесия през следващите тримесечия.

Германия регистрира първия си месечен търговски дефицит от 1991 г. насам през май в резултат на по-високите цени на вноса.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа