Le Monde: Лондон счита, че технологиите на Китай са заплаха за целия свят

Le Monde: Лондон счита, че технологиите на Китай са заплаха за целия свят
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    17.10.2022
  • Share:

Според Джереми Флеминг, директор на Службата за комуникации на правителството на Обединеното кралство, неговата агенция може и трябва да проследява моментите, в които историята се променя, а сега е точно такъв момент. Според Le Monde той счита, че развитието на технологиите в Китай представлява огромна заплаха за останалия свят.

 

Le Monde: Лондон счита, че технологиите на Китай са заплаха за целия свят

 

 

„Нашата привилегия и нашето задължение в Главна дирекция на правителствените комуникации е да забелязваме повратните моменти, когато историята се променя, но хората не го осъзнават. А изглежда, че това е един от тези моменти. Нашето предимство в нашата бъдеща технологична стратегия ще се основава на това, което ние като общност решим да направим сега. Вярвам, че заедно можем да обърнем този момент в наша полза“, такива думи очакват от Флеминг.

Понастоящем Китай иска да пусне своя собствена цифрова валута, дигиталния юан. Това поражда опасения сред специалистите, които считат, че авторитарните режими могат да използват тази технология с цел наблюдение и контрол. Гореспоменатото ще позволи на Китай частично да заобиколи от международните санкции, отбелязва изданието.

«Това е огромна заплаха за всички нас», каза Флеминг.

Освен всичко останало, Китай през 2020 г. завърши създаването на своята навигационна спътникова система Beidou. Много експерти считат, че Пекин сега работи върху антисателитна система, за да попречи на другите страни да излязат в космоса в случай на конфликти. Експертите също така изразяват опасения, че подобна система може да се използва за шпиониране на хора, пише Le Monde.

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа