Червения кръст ще посети затворници близо до Донецк

Червения кръст ще посети затворници близо до Донецк
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    18.10.2022
  • Share:

Представители на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) са готови да посетят всички военнопленници, държани в следствения арест в Еленовка близо до Донецк, съобщи офисът на МКЧК в Женева.
„Екип от 11 служители на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК), включително един лекар, е готов в Донецк да посети всички военнопленници, задържани в района, включително в наказателното заведение Оленовка [Еленовка]", казаха от МКЧК.
Целта на мисията ще бъде да се проверят условията на интерниране и отношение към затворниците, да се доставят основни консумативи и да им се помогне да установят контакт със семействата си.
Според МКЧК неговите представители са били „готови от месеци да посетят задържаните в Еленовка, но до ден днешен не разполагат едновременно с минимални гаранции за сигурност на място и местно разрешение за извършване на посещение. "
Организацията каза в изявление, че " нейният екип няма безпрепятствен и многократен достъп до всички военнопленници в този международен въоръжен конфликт, въпреки почти осем месеца на постоянни искания. МКЧК ще продължи да изисква достъп до всички военнопленници".
Руското министерство на отбраната съобщи по-рано, че експерти на ООН и МКЧК са били официално поканени да участват в разследването на удара на въоръжените сили на Украйна по центъра за задържане в Еленовка, извършен на 29 юли и убил 50 украински военнопленници. Ранени са общо 73-ма задържани и осем надзиратели.

Станете почитател на Класа