Лиз Тръс се бори за оцеляване

Лиз Тръс се бори за оцеляване
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    18.10.2022
  • Share:

Лиз Тръс се бори за политическото си оцеляване, докато консервативните депутати заплашват да я изгонят и дори съюзниците й предупреждават, че тя има само дни, за да сизгуби поста си на премиер, въпреки че наруши икономическата си стратегия и назначи Джереми Хънт за канцлер.
Обсаденият премиер се опита да укрепи разпадащата се подкрепа, като събра снощи министрите от кабинета си на номер 10 и след това започна поредица от срещи с разбунтувалите се депутати от торите, преди следващия бюджет след две седмици.
След кризисни разговори относно техния нов фискален план, Хънт настоя, че Тръс все още „управлява" въпреки все по-опасната си позиция, тъй като той предупреди за по-нататъшни съкращения на публичните разходи и не успя да изключи повече обратни завои на нейния катастрофален мини -бюджет, включително премахване на намалението от 1 пенс на основната ставка на данъка върху дохода.
Министрите чакаха с нетърпение отварянето на пазарите – първият тест за това дали решението на Тръс да уволни Куаси Квартенг като канцлер и да скъса минибюджета ще бъде достатъчно – на фона на опасенията, че лирата може да се насочи към паритет с долара и нарастващата доходност на облигациите да увеличи натиска върху ипотечните лихви.
Лидерът на лейбъристите Кийр Стармър засили натиска върху Тръс, като я призова да направи спешно изявление от Камарата на общините, а партийни лица казаха, че ще направят всичко възможно, за да я принудят да дойде. „Премиерът казва, че тя управлява, но доказателствата този уикенд показват, че тя е на поста, но не и на власт", каза той.
Междувременно заговорът в Уестминстър продължи с група високопоставени депутати от торите, много от които поддръжници на Риши Сунак, които планираха да се срещнат снощи за вечеря, организирана от бившия министър на финансите Мел Страйд, на фона на спекулациите, че около 100 писма за недоверие са били изпратени на сър Греъм Брейди, председател на Комитета от 1922 г. Ветеранът от торите Криспин Блънт беше първият, който публично призова Тръс да се оттегли и каза, че „не смята, че премиерът може да оцелее в настоящата криза. Мисля, че играта приключи и сега е въпрос как да се управлява наследяването".
Опитвайки се да предотврати открития бунт, Тръс ще продължи тази седмица срещите си с малки групи от задната скамейка на торите, докато отчаяно се опитва да ги убеди да я подкрепят, а Хънт ще проведе поредица от кръгли маси за икономиката с депутати. Въпреки това вътрешни хора от Даунинг стрийт признаха, че позицията на министър-председателя е изключително крехка. „Нейното решение да вземе Джереми на борда ни спечели малко време. Сега бюджетът ще изглежда съвсем различно. Не виждам как Лиз може да оцелее. Джеръми е добър човек, но доверието в нея е под нулата".
Изпълнителният директор на Комитета 1922 ще се срещне в сряда, както обикновено, с членове, които се очаква да обсъдят несигурността на позицията на министър-председателя. Въпреки това се очаква служители на комисията да заседават днес. Източници, близки до Брейди, предполагат, че той ще се почувства принуден да каже на Тръс да се оттегли или да се изправи пред поражение при гласуване.
Тръс започва най-трудната си седмица на власт, изправена пред спекулации, че може да си отиде до края й. „Много мои колеги са изправени пред заличаване на следващите избори и може да заключат, че е по-добре да се опитат да се отърват от нея сега и да прекарат следващите 18 месеца във възстановяване", каза един депутат, който подкрепя Тръс.

Станете почитател на Класа