Гърция и Турция си прехвърлят вината за 92-ма голи мигранти

Гърция и Турция си прехвърлят вината за 92-ма голи мигранти
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    18.10.2022
  • Share:

Откриването на 92-ма голи мигранти на границата между Гърция и Турция през уикенда предизвика обвинения между двете страни и осъждане от страна на ООН. Гръцката полиция спаси мъжете, които бяха открити голи, някои с наранявания, близо до северната граница с Турция, съобщи полицията в събота. Не стана ясно как мъжете са изгубили дрехите си.
Мигрантите бяха открити първо близо до река Еврос, която бележи границата между Гърция и Турция в петък, се казва в изявление на гръцката полиция. Разследване на гръцката полиция и служители от Frontex, граничната агенция на Европейския съюз, откри доказателства, че мигрантите са прекосили реката на гръцка територия с гумени лодки от Турция, каза полицията.
Съобщава се, че мигрантите са казали на полицията и служителите на Frontex, че са били принудени от турските власти да се качат на три превозни средства, които са ги откарали до границата. Мигрантите свидетелстват, че са били принудени да се съблекат голи, преди да се качат на лодките.
„Провокативното поведение на Турция надхвърли всички граници", заяви гръцкото министерство на убежището и миграцията в събота. Гръцкият министър на миграцията Нотис Митарачи публикува в събота конфронтативна снимка в своя акаунт в Туитър, за която се твърди, че показва повече от 20 голи мъже, клекнали на открито. Коментирайки на гръцки и английски, той написа в Туитър: „Поведението на Турция към 92-ма мигранти, които спасихме на границите днес, е срам за цивилизацията. Очакваме Анкара да разследва инцидента и най-накрая да защити границите си с ЕС".
Фахретин Алтун, ръководител на турската дирекция по комуникациите и главен говорител на президента Реджеп Тайип Ердоган, описа обвиненията като „безпочвени и неоснователни" в поредица от туитове. „Гръцката машина за фалшиви новини отново заработи", написа той. Позовавайки се на разказа на Митарачи за граничното спасяване, Алтун каза, че е с „фалшиво съдържание с намерението да постави страната ни под съмнение".
"Гърция за пореден път показа на целия свят, че не зачита дори достойнството на тези потиснати хора, като публикува снимките на бежанците, които е депортирала, изземайки личните им вещи", добави той.
Организацията на обединените нации също отговори с изявление в неделя, заявявайки, че е „дълбоко разстроена от откриването на почти 100 голи мъже на границата между Гърция и Турция". „Ние осъждаме такова жестоко и унизително отношение и призоваваме за пълно разследване на този инцидент", каза агенцията на ООН за бежанците.
Турция редовно обвинява Гърция, че насилствено отблъсква мигрантите, влизащи в страната по суша и море, докато Гърция обвинява Турция, че „избутва напред" мигрантите, за да окаже натиск върху ЕС.
Гърция призова Турция да спазва споразумението с Европейския съюз от 2016 г., в което Анкара се съгласи да ограничи потока от мигранти към Европа в замяна на милиарди евро помощ.

Станете почитател на Класа