"Натиснах спусъка". Кой е Игор Стрелков, за когото Украйна дава 100 000 долара

"Натиснах спусъка". Кой е Игор Стрелков, за когото Украйна дава 100 000 долара
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    19.10.2022
  • Share:

Залавянето му струва 100 000 долара. Той е бившият лидер на донецките сепаратисти от 2014 г. Твърди се, че от няколко дни той е отишъл на фронта да се бие на страната на Кремъл. Но защо Украйна го иска именно заловен? Кой всъщност е той?

Той сам казва за себе си, че е този, който е "натиснал спусъка на войната" в Източна Украйна. Срещу него са заведени дела за тероризъм, убийство, изтезания и нарушаване на държавния суверенитет на Украйна.

През 2014 г. Москва представя Игор Стрелков като герой, който се бори за анексирането на Крим и за отделянето на Донбас от Украйна. След като двете му цели стават факт, Стрелков е назначен от сепаратистките власти в Донецк за "министър на отбраната".

Сега Украйна иска да го залови жив - включително и заради това, че той е свидетел на множество военни престъпления, протичали в продължение на повече от 8 години.

Съвсем доскоро Стрелков просто критикуваше Кремъл за твърде "меките", според него, действия на Москва в Украйна. Но от няколко дни той е на фронта.

„Известно е, че един от най-известните руски терористи реши да поднови участието си във войната срещу нашата държава“, се казва в изявлението на украинското разузнаване, в което се обявява наградата за залавянето му в плен.

В украинските Телеграм канали новината е една от най-коментираните. Според повечето потребители 100 000 долара е толкова неустоима оферта, че другарите на Стрелков в руската армия сами ще го предадат.

По-рано украинци бяха събрали 50 000 долара като награда за пленяването на Стрелков, припомнят украинските медии.

 

0ассааа

 

Стрелко е обявен и за международно издирване по искане на холандската прокуратура. Причината е, че той е един от основните обвиняеми по делото за катастрофата на полет MH-17 на Малайзийските авиолинии през 2014 г. в Донецка област. Тогава той беше свален от установка за противовъздушна отбрана, изстреляла ракета от района на Донбас. Загинаха 298 души.

Стрелков отрича да е замесен в свалянето на самолета.

 

"Трета сила"

 

Игор Стрелков е роден през 1970 година. Той е бивш офицер от руската Федерална служба за безопасност (ФСБ), участвал във войните в Приднестровието, Чечения, Дагестан и Босна.

Стрелков става известен през пролетта на 2014 година, когато воденият от него отряд, влязъл от Русия, превзема градовете Славянск и Краматорск в Донецка област. Тогава оглавява "военното министерство" на незаконната Донецка народна република.

Действията му водят до антитерористична операция на Киев и конфликтът прераства във война с проруските сепаратисти.

Твърди се, че Стрелков е получил много пари от руския олигарх Константин Малофеев, за да организира проруски сепаратистки бунтове в Донбас.

Но малко по-късно Стрелков влиза в конфликт едновременно с политическото ръководство на сепаратистите и с Москва. Той напуска района, а сепаратистките власти му забраняват да се върне обратно.

Тогава Стрелков се опитва да се включи в политиката - създава движението "Новорусия" и се присъединява към Комитет "25 януари". И двете формации се смятат за опозиционни на Кремъл, но единствено от позициите на още по-крайни националистически убеждения.

Самият Стрелков обаче се позиционира като "трета сила", която е против Путин и либералната опозиция едновременно.

 

 

 

Оттогава Стрелков става редовен критик на руската военна политика, която смята за недостатъчно строга и организирана.

Напоследък той поддържа военнен видеоблог и Телеграм канал, в които не пести критики към ръководството на руското Министерство на отбраната. Стрелков не одобрява стратегията на украинския фронт, защото я намира за "мека".

Стрелков дори обвинява Кремъл, че води политика на отстъпки и че поражението на Москва в Украйна става все по-сигурно.

 

"В средата на блатото"

 

Още през 2016 г. Игор Стрелков дава интервю за "Гардиън". Журналистът го описва така:

"През 2014 г. той крачеше по коридорите в щаб квартирата на донецките бунтовници, препасан с пистолет "Стечкин" със старинен дървен кобур и съпровождан от тежко въоръжени бодигардове. Две години по-късно, малкият му московски офис е съвършено различен. В цивилни дрехи и леко напълнял, той гали огромната си котка, която лежи на масата пред него".

Повод за интервюто е критична декларация срещу Путин, в която Стрелков предрича кръвопролития в Русия, защото Кремъл не е продължил линията си на анексиране на украински територии.

Според него Путин се е поколебал в критичния момент през 2014 г. от страх да не скъса отношенията между Русия и Запада. Стрелков твърди, че Русия е трябвало да завземе всички украински земи, в които живеят етнически руснаци. Той описва украинците като "руснаци, които говорят на различен диалект".

"[Путин] прескочи Рубикона, но спря - неочаквано и нелогично. Той не се оттегли, но и не продължи напред. Той няма никакви идеи и изглежда, че чака чудо. Той заседна в средата на блатото", казва още Стрелков.

По данни на "Гардиан" от август 2014 г. Кремъл е включил Стрелков в неофициален "стоп списък" – на хора, на които да не се дава думата по държавната телевизия.

 

Стрелков дава пресконференция в Донецк през 2014 г.

Стрелков дава пресконференция в Донецк през 2014 г.

 

Опозиционерът Алексей Навални коментира идеологията на Стрелков по следния начин: "Кремъл се страхува много от националистите, защото те използват същата имперска риторика като Путин, но го правят по-добре от него. Затова има националисти в затвора, дори такива, които подкрепят Путин. Те отиват да му целуват краката, а той ги изритва".

 

Златен медал за продан

 

През 2019 г. Игор Стрелков обяви, че продава на търг медала, който е получил за участието си в анексирането на Крим. Отличието изобразява профил на Владимир Путин на лицевата страна и карта на Крим на обратната. Стрелков го оцени на 1 милион рубли.

Медалът му беше връчен от фондация "Свети Василий Велики" на Константин Малофеев. През нея се финансират проруските сепаратисти в Източна Украйна, твърдят Киев и Европейският съюз.

Тогава Стрелков беше обяснил продажбата на отличието с финансови проблеми и с факта, че "открито презира" изобразения на него Путин.

 

 

Станете почитател на Класа