Инсценирани ли са жертвите на въздушните атаки в Киев: проверка на фактите

Инсценирани ли са жертвите на въздушните атаки в Киев: проверка на фактите
  • Written by:  Тетяна Клуг DW
  • Date:  
    19.10.2022
  • Share:

Ранените от руските въздушни удари в Киев били актьори, които инсценирали болките си, твърдят проруски гласове в социалните мрежи

 

 

 

В понеделник, 10 октомври, Киев и още 12 региона в Украйна бяха подложени на най-тежките руски атаки от 24 февруари насам. Загиналите са 19, а 105 са били ранени - това сочат официалните данни. Кметът на столицата Виталий Кличко съобщи, че само в Киев в този ден са били хоспитализирани 43 души. Снимки на окървавените цивилни жертви обиколиха медиите по целия свят. Същевременно в социалните мрежи се разпространява видеоклип, поставящ под съмнение автентичността на кадрите.

Твърдение: "Продукция на драматични снимки за западните медии", коментира в Twitter Мария Дубовикова, която твърди, че е руски медиен експерт. Тя и още един потребител публикуват видеоклип на жена с превръзка на главата, очевидно ранена, която си прави селфи. Медийна постановка ли е това?

Проверка на фактите: Фалшиво твърдение

Само за няколко дни 14-секундният видеоклип е гледан над 50 хиляди пъти. Той е споделен не само в Twitter, но и в испаноезичен канал на Telegram, както и от немскоговорящи потребители във Facebook. Видеопубликацията е във формат "split screen", в който две видеа вървят едновременно: в горната част на екрана върви изображение на жена с превръзка на главата и петно, приличащо на кръв, върху горната част на тялото ѝ. Вдясно от жената има други хора, включително мъж, с превръзка на главата и кръв по лицето. Същевременно в долната част на екрана върви друг видеоклип, в който същата жена се обръща към някого зад камерата и казва на украински: "Снимай ме, Андрей, Андреич! След малко ще направя своя снимка и ще я изпратя на сестрата в Русия". На 10-ата секунда камерата се завърта наляво, показвайки фотографи, а след това и голяма висока сграда на заден план.

Откъде идват кадрите?

При проверка на снимките и видеото екип на ДВ установи, че кадрите са на Асошиейтед прес (АП). Според агенцията те показват ранени след руската атака на 10 октомври 2022 година. Направени са от кореспондента на АП в Киев Ефрем Лукацки. Екипът на ДВ се свърза с Лукацки и попита за обстоятелствата, при които е направена снимката на ранената жена. Лукацки потвърди, че и снимката, и видеото са направени от него. Фотографът описа как на 10 октомври около 8:19 ч. той и негов колега от Ройтерс са отишли на мястото на първия ракетен удар в Университета "Шевченко". След това те са последвали украинските журналисти до мястото на друг ракетен удар на кръстовището на улиците "Жилянска" и "Лев Толстой".

"Там видяхме хора, които стояха до стената. Имаше лекари, а също и военни, които им оказваха първа помощ. Освен нас имаше и няколко журналисти с фотоапарати. Общо бих казал до десет души", каза Лукацки.

Самият той е заснел паралелно и видео с мобилния си телефон - докато е правил снимки с фотоапарата си. 14-те секунди в публикувания в Twitter видеоклип също са от неговия автентичен видеоматериал, чиято пълна дължина е 33 секунди. В оригиналния запис се чува как ранената жена се оплаква от болки в главата. Лукацки е научил, че въпросната жена е била навън заедно със свой колега, чието име е Андрей Андреич. Тя и много други хора са получили наранявания от разбитите стъкла на сградата "DTEK", която се вижда в края на видеото. Става дума за киевския небостъргач Business Center 101 Tower, чиято фасада е претърпяла сериозни щети при нападение срещу съседна топлоелектрическа централа. Говорителят на Министерството на външните работи на Германия Кристиан Вагнер също потвърди на пресконференция на 10 октомври, че "очевидно е имало щети на 101-ва кула в Киев, където се помещава и германският офис за издаване на визи".

"Искам сестра ми в Русия да види това"

Украинският канал "1+1" публикува репортаж с повече информация за жената от видеото. Журналисти са я посетили в една от киевските болници. Името ѝ е Олександра Кисельова. Пред тях тя е описала подробно как е пострадала на 10 октомври. По лицето ѝ се виждат наранявания, били са ѝ направени няколко шева. Жената казва, че иска  светът да види какво прави Русия с цивилното население в Украйна. Най-вече желае сестра ѝ в Русия да види нараненото ѝ лице. Затова и тя изрича тези думи във видеото.

Украински журналисти са открили и младия мъж във военна униформа, който оказва първа помощ на Олександра във видеото. Олександър Мирошниченко е 19-годишен студент от Националния икономически университет в Киев, който на 10 октомври е бил доброволец при оказването на помощ на пострадалите. В същия ден той е разказал за атаките и по време на включване на живо за БиБиСи. 

На Фейсбук страницата на фотографа Ефрем Лукацки някои потребители го обвиняват, че е автор на "фалшиви" снимки. Пред ДВ фотографът, който е работил като военен репортер в Афганистан, Ирак, Газа и Чечения, сподели, че е изумен от обвиненията. Причината за съмненията в автентичността на кадрите се крие в информационната война, която Русия води срещу Украйна и целия свят вече от няколко години, казва той.

Станете почитател на Класа