Украйна загуби една трета от електроцентралите си

Украйна загуби една трета от електроцентралите си
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    19.10.2022
  • Share:

Според германски военен експерт контранастъплението на Киев е спряно, но Русия изразходва почти всичките си ракети

 

 

Русия иска да прекъсне електроснабдяването на Украйна - и според Киев разчита и на евтини ирански заплахи от типа „дрон камикадзе". Зеленски се оплака от масово разрушаване на местните електроцентрали в рамките на седмица. НАТО обеща бърза помощ за укрепване на противовъздушната отбрана. Експерт смята, че настъплението на Киев е спряно. Кратък преглед на 237-ия ден от войната.

Столтенберг обещава бърза помощ за въздушна отбрана

След многобройните руски атаки срещу електрическата инфраструктура на Украйна генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Алиансът ще предостави на Киев системи за борба с дронове „в близките дни". Целта е да се подпомогне защитата на страната срещу произведени в Иран дронове, които Русия използва за унищожаване на критична инфраструктура в Украйна.

Прекъсвания на електрозахранването: Зеленски изразява съжаление за "критичната ситуация

По нейно собствено признание Украйна в момента се намира в несигурно положение. „Ситуацията в цялата страна вече е критична", заявиха от президентската канцелария в Киев. Според държавния глава Володимир Зеленски Русия е унищожила 30% от украинските електроцентрали в рамките на една седмица. По данни на държавната служба за извънредни ситуации повече от 1100 населени места са останали без електричество. Междувременно от 7 октомври насам до 4000 населени места са били без електричество заради нападенията. При нападенията бяха убити над 70 души, а около 240 бяха ранени. По данни на местната енергийна компания DTEK през деня в някои части на столицата Киев също е имало прекъсвания на електроснабдяването и водоснабдяването.

Ирански дронове: Кремъл се прави, че няма представа

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в отговор на журналистически въпрос, че не разполага с „никаква информация" за използването на ирански безпилотни самолети в Украйна от руската армия. По-рано Държавният департамент на САЩ заплаши със санкции срещу компании и държави, участващи в иранската програма за безпилотни летателни апарати.

Според правителствени и дипломатически кръгове в Техеран Иран вече се е съгласил да достави още безпилотни самолети и ракети земя-земя. Споразумение в този смисъл е било постигнато още на 6 октомври. По това време първият вицепрезидент на Иран Мохамед Мохбер и други представители на Техеран са провели разговори с руското правителство в Москва относно доставките на оръжия, твърдят четирима ирански представители, запознати с въпроса. 

Военното разузнаване на Киев смята, че запасите от ракети на Русия са изчерпани

Украинската агенция за военно разузнаване HUR смята, че запасите на Русия от много видове ракети са достигнали критично ниско ниво. „Руската отбранителна промишленост не може да произведе достатъчно нови ракети, а тези, с които воюваха на 24 февруари, вече са на изчерпване", заяви ръководителят на HUR бригаден генерал Кирил Буданов. „За много ракети наличността вече е паднала под критичното ниво. Имам предвид ниво от 30%", добави той. Буданов заяви, че руските доставки на крилати ракети „Искандер" например са намалели до 13% от обичайното ниво.

Военен експерт вижда повратна точка във войната

Руското министерство на отбраната говори за нападения с високоточни оръжия с голям обсег на действие срещу украинската армия и енергийната инфраструктура. Всички цели били поразени. Според украински източници руската армия е използвала и ирански безпилотни самолети камикадзе при нападенията. Министърът на външните работи Дмитрий Кулеба написа във Facebook, че е предложил на президента Зеленски да бъдат прекъснати дипломатическите отношения с Техеран. На пресконференция Кулеба обяви, че ще поиска от Израел военна помощ и незабавна доставка на системи за противовъздушна отбрана.  Според военния експерт Карло Масала войната между Русия и Украйна е достигнала нова повратна точка. "Войната се обръща точно сега", каза професорът по политика от университета на Бундесвера в Мюнхен в подкаста "Украйна - ситуацията" на списание Stern. Украйна е подложена на натиск на няколко места: „Имаме боеве на изток, имаме боеве на юг, имаме втори белоруски фронт, така да се каже, имаме обстрел над големите градове", обяснява Масала. „Инициативата бе отнета от украинците", а контранастъплението им в окупираните територии „по принцип е спряно".Това обаче не променяло огромните проблеми на руските въоръжени сили, казва Масала. Фактът, че сега те разчитат на просто конструирани ирански безпилотни самолети, докато украинците разполагат с модерно оборудване, е парадоксална ситуация. Това е и „още един признак, че руснаците изчерпват материала".

 

Пожарникари спасяват ранено коте след атака над инфраструктура в Киев. Снимка:  EPA/OLEG PETRASYUK

 

Пожарникари спасяват ранено коте след атака над инфраструктура в Киев. Снимка: EPA/OLEG PETRASYUK

 

Кремълските войски съобщават за пленяване в Харков

В следобедните часове руската армия атакува Харков в североизточната част на страната и Николаев в южната. В Харковска област армията съобщи, че е отвоювала село Горобивка, недалеч от руската граница. Това ще бъде първото превземане на село, откакто украинската армия проведе успешна контраофанзива в района през септември. 

За да подсили армията си, Путин разпореди частична мобилизация на стотици хиляди резервисти на 21 септември. Сега Кремъл заяви, че частичната мобилизация все още продължава, но в някои региони на страната тя вече е приключила.

Катастрофа на изтребител в Русия с 15 жертви

При катастрофата на руски военен самолет в Ейск на Азовско море в понеделник са загинали 15 души, става ясноот нова информация от губернатора на руския Краснодарски район. Самолетът се разби в жилищен комплекс, а разследващите предполагат, че самолетът е имал "техническа неизправност" и е бил на тренировъчен полет близо до Украйна.

 

 

Станете почитател на Класа