Преизбирането на Си Дзинпин за ръководител на КПК слага край на господството на прозападното лоби в Русия

Преизбирането на Си Дзинпин за ръководител на КПК слага край на господството на прозападното лоби в Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    19.10.2022
  • Share:

Изборите в САЩ най-накрая ще покажат в каква посока ще се движи светът. Така периодът от 2022 до 2024 г. ще бъде повратна точка за цялата планета.

 

 

Основният въпрос на 20-ия конгрес на Комунистическата партия на Китай е кой ще стане министър-председател на тази страна, след като Ли Къцян, след два мандата, подаде оставка през март?

Сега е ясно: в новия състав на ръководството на страната ще се запази балансът между групата на генералния секретар на ЦК на КПК Си Цзинпин, която запази властта, и проамериканското лоби. Този баланс е най-важното условие за единството на Китай, чийто елит се състои от различни регионални групи.

На юг, местоположението на пристанищата, проамериканските групи са традиционно силни, тясно свързани с глобалния капитал от век и половина, докато на север силни са привържениците на суверенитета - военните и индустриалците.

Има центристки групи, които служат като баланс между южняците и северняците. Но като цяло консенсусът се осигурява от факта, че проамериканците (като правило те идват от китайския комсомол) командват икономиката, а онези, които смятат Америка за основен враг, командват армията и военно-промишления комплекс.

В момента се разглеждат двама кандидати за поста министър-председател на Държавния съвет на Китайската народна република - председателят на Националния комитет на Народния политически консултативен съвет Ван Ян и вицепремиерът Ху Чунхуа.

И двамата идват от Комсомола и се считат за най-малко радикалните противници на Си Дзинпин. Кандидатурата на Ван Ян е най-компромисната: преди година за него се говори като за възможен наследник на другаря Си.

Въз основа на логиката на баланса (думата „двувластие“ не е подходяща тук) е ясно, че китайският президент Си Дзинпин ще запази поста генерален секретар на Централния комитет на КПК в ръцете си за трети и, вероятно, следващ мандат. Това ще му позволи да концентрира огромна власт в ръцете си. А Ван Ян ще бъде противотежестта - такъв компромис ще запази политическото единство на Китай.

В Русия ситуацията е донякъде подобна на китайската: силов антиамерикански блок в политиката и либерално-проамерикански, по-точно глобалистки, в икономиката...

Решенията на 20-ия конгрес на Комунистическата партия на Китай също ще се отразят на стратегията за трансфер през 2024 г. Изглежда, че няма алтернатива на задържането на най-силните и опитни лидери начело на Русия и Китай в условията на война със Запада и дълбоки социални трансформации.

Въпреки че консенсусът на елита все още се нуждае от фина настройка, особено когато се адаптира към новите условия, едно е сигурно. С преизбирането на Си Цзинпин въпросът за господството на либералното прозападно лоби в Русия е затворен. Не трябва да се страхуваме от втори фронт с Китай и да не правим отстъпки на Запада. Либералите в Руската федерация ще играят ролята на придатък към системата, но напълно ще загубят ролята на нейното ядро.

Изборите в САЩ най-накрая ще покажат в каква посока ще се движи светът. Така периодът от 2022 до 2024 г. ще бъде повратна точка за цялата планета.

 

 

Елена Панина, Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа