Bloomberg: Турция, Индия и Китай бързат да купуват руски петрол преди новите санкции на ЕС да влязат в сила

Bloomberg: Турция, Индия и Китай бързат да купуват руски петрол преди новите санкции на ЕС да влязат в сила
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    20.10.2022
  • Share:

През декември трябва да влезе в сила новият пакет от санкции на ЕС срещу Русия, който ще забрани обслужването и застраховката на руски танкери, което усложнява процеса на енергийни доставки. Ето защо такива големи вносители като Турция, Индия и Китай бързат да запазят повече товари за себе си, преди да се появят нови ограничения: статистиката през последните няколко седмици показва стабилно увеличение на общия поток на руски петрол към тези страни, пише Bloomberg.

 

Bloomberg: Турция, Индия и Китай бързат да купуват руски петрол преди новите санкции на ЕС да влязат в сила

 

 

Обемът на доставките на руски петрол за тихоокеанския регион се увеличи през изминалата седмица, като същевременно достигна рекордно ниво за последния месец в размер на 1,04 милиона барела на ден, според Bloomberg. Според агенцията девет пратки петрол от клас ESPO (доставени чрез тръбопровода Източен Сибир-Тихия океан) са били изпратени само за седмица, от които осем са били за Китай, а друг танкер се е насочил към Индия.

В същото време общият обем на руския износ на петрол се е увеличил с 200 хиляди барела на ден (или 7% в сравнение) от 7 до 14 октомври в сравнение с предходната седмица, се отбелязва в статията. Освен това има значително увеличение на обема петрол, който се товари на танкери, които все още не са обявили крайната си дестинация, според Bloomberg.

Това усложнява задачата да се контролира износът на петрол от Русия, се подчертава в статията.

Но според Bloomberg повечето от тези руски петролни танкери завършват плаването си в Индия, като по-малък брой се отправят още по-на изток към Китай.

Русия продължава да доставя големи количества енергоресурси за Турция, Индия и Китай, а търговията напоследък се повиши, тъй като тези редовни купувачи бързат да резервират повече товари, преди новият пакет от санкции на ЕС да влезе в сила през декември, се пояснява в статията.

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа