Румъния очаква през ноември отмяна на Механизма за сътрудничество и проверка

Румъния очаква през ноември отмяна на Механизма за сътрудничество и проверка
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    20.10.2022
  • Share:

Румъния очаква през ноември положителен доклад от Европейската комисия за отмяна на Механизма за сътрудничество и проверка, съобщи телевизия Диджи 24, като се позовава на изявление на премиера на страната Николае Чука.

 

Министър-председателят заяви, че след като парламентът приеме новите закони за правосъдието, през ноември властите в Букурещ могат да очакват положителен доклад от Европейската комисия за отмяна на Механизма за сътрудничество и проверка.

Този механизъм бе създаден от Европейската комисия като преходна мярка за Румъния и България, тъй като в момента на присъединяването си към ЕС на 1 януари 2007 г. двете страни все още не бяха постигнали достатъчно напредък в областта на съдебните реформи, борбата с корупцията и с организираната престъпност.

В понеделник горната камара на румънския парламент одобри окончателно законите за правосъдието – проектозакона за организацията на съдебната система, проектозакона за статута на съдиите и прокурорите и проектозакона за Висшия съвет на магистратурата. Премиерът Николае Чука обяви, че законите ще бъдат изпратени на президента за обнародване.

Днес министърът на правосъдието Каталин Предою каза, че с приемането на законите за правосъдието се постигат целите на Механизма за сътрудничество и проверка, предаде агенция Аджерпрес, цитирана от БТА. По думите му тези закони осигуряват законодателна рамка, която "напълно съответства на европейските стандарти".

Министърът отбеляза, че законите в областта на правосъдието са резултат от колективна работа и "безрезервна политическа подкрепа" от страна на управляващата коалиция. По думите му „това е и послание към съдебната система, че както изпълнителната, така и законодателната власт приемат много сериозно въпроса за правосъдието на европейско равнище.

Опозиционната партия Съюз за спасение на Румъния, която гласува против, обаче обяви, че ще сезира Конституционния съд във връзка с пакета правосъдни закони.

Станете почитател на Класа