Сеят ужас и смърт: Какво се знае за дроновете, използвани от Русия

Сеят ужас и смърт: Какво се знае за дроновете, използвани от Русия
  • Written by:  Щефани Хьопнер DW
  • Date:  
    20.10.2022
  • Share:

Те са коварни, сеят ужас и смърт: Русия използва във войната срещу Украйна бойни дронове камикадзе, някои от които са ирански или по израелски лиценз. Какво се знае за тях и колко опасни са те?

 

 

Летят със скорост от 200 километра в час и поразяват цели на земята, но вдигат голям шум, който се чува отдалеч. Русия на няколко пъти използва безпилотни летателни апарати за нападения в Украйна, включително срещу столицата Киев. Шефът на президентската администрация Андрий Йермак говори за т.нар. дронове камикадзе. „Руснаците смятат, че те ще им помогнат, но всъщност това само показва тяхното отчаяние“, написа той в социалната мрежа „Телеграм“.

Ирански ли са дроновете камикадзе?

Според дефиницията на специализирания уебсайт "Military Factory" дроновете камикадзе са безпилотни летателни апарати, носещи бойни заряди. Украинските военни твърдят, че в средата на септември за пръв път са успели да свалят един ирански боен дрон. Оттогава са регистрирани общо над 20 полета на дронове камикадзе над Южна Украйна, половината от които били свалени от украинската армия. Особено южноукраинският град Одеса често е мишена на атаки с дронове камикадзе, при които загинаха и цивилни граждани.

 

Ирански бойни дронове

 

От няколко месеца се знае, че Иран е доставил дронове на Русия. Още в края на август американското правителство съобщи, като се позова на данни от тайните служби, че Русия иска да закупи ирански бойни дронове за войната срещу Украйна. Наложените на Москва международни санкции не позволяват вече на Русия сама да произвежда дронове, защото липсват съответните компоненти. По информация на агенция Франс Прес Русия си е набавила от Иран дронове от типа „Мохаджер-6“ и „Шахед-136“. Техеран отрича тези доставки.

По данни на военни експерти иранските дронове не са прекалено ефективни. Фаталното обаче е това, че летят на малка височина и трудно се засичат от радарите.

Украйна ще произвежда турски дронове?

Това лято Русия прояви интерес и към турски бойни дронове, но производителят на дроновете „Байрактар“ обяви в края на август, че няма да доставя на Москва своя продукция. „Без значение колко пари ще ни предложат, в сегашната ситуация е изключено да им доставим дронове. Ние напълно подкрепяме украинската страна“, заяви пред БиБиСи ръководителят на турския оръжеен концерн Халук Байрактар.

Турските дронове „Байрактар-ТБ2“ се използват доста успешно от украинската армия – с тяхна помощ украинците унищожиха значителен брой руски артилерийски системи и бронирана техника. По данни на различни информационни агенции турският производител на дроновете „Байрактар“ планира да построи своя фабрика в Украйна.

 

Разрушения в Киев, предизвикани от руска атака с дронове

 

Разрушения в Киев, предизвикани от руска атака с дронове

 

Бойният дрон на „Байрактар“ е с размери 6,50 на 12 метра, може да остане във въздуха цели 24 часа и развива скорост от около 220 километра в час. Той е значително по-евтин от неговите западни конкуренти.

Израелски дронове над Украйна?

От началото на руската агресия в Украйна има спекулации за употребата и на израелски дронове. През март в интернет се появиха снимки на свален над Украйна руски дрон с израелски обозначения. Тези снимки обаче, чиято автентичност не е доказана, показват останките от дрон „Форпост“, включително плакета с името на израелска фирма за производството на самолети и ракети. „Форпост“ е разузнавателен дрон, произвеждан в Русия по израелски лиценз, закупен от Москва още преди години.

Станете почитател на Класа