„В Украйна също има „джунгла“: Борел се извини за расисткото изказване

„В Украйна също има „джунгла“: Борел се извини за расисткото изказване
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    21.10.2022
  • Share:

Борел се извини за расисткото изказване чрез фразата «В Украйна също има» джунгла»

 

„В Украйна също има „джунгла“: Борел се извини за расисткото изказване

 

 

Главата на дипломацията на ЕС Жозеп Борел отказа да счете за расистко сравнението на Европа с «градина», а света около нея «с джунгла».

Коментарът му е публикуван на официалния сайт на Европейския съюз.
Дипломатът обясни, че под джунглата има предвид ръстът на политиката на силата в света.

„Разрастването на беззаконието и безпорядъкът е това, което имах предвид под джунгла. Споменаването ми за джунглата няма расистка, културна или географска конотация. Наистина и за съжаление „джунглата“ е навсякъде, включително днес в Украйна“, каза Борел.

Главата на европейската дипломация се извини на онези, които изтълкуваха метафората му като колониален европоцентризъм.

„Аз също имам достатъчно опит, за да разбера, че нито Европа, нито Западът са идеални и че някои западни страни нарушават международното право от време на време“, добави чиновникът.

По-рано, по време на речта си в Брюж при откриването на Европейската дипломатическа академия, където ще учат дипломати от страни от ЕС, Борел каза, че «привилегированата» Европа е «градина», а светът около нея е «джунгла», която може да нахлуе в добре работещия европейски механизъм.

Изявлението на Борел беше разкритикувано от говорителя на иранското външно министерство Насър Канаани, подчертавайки, че подобна колониална терминология е без значение, тъй като предстои нов многополюсен свят.

ОАЕ привикаха в понеделник изпълняващия длъжността глава на мисията на делегацията на ЕС в страната, за да поискат обяснение за расистките коментари, направени от дипломата на ЕС, предаде Ройтерс.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа