ЕС незаконно финансира воeнните от Украйна чрез «Фонда за мир»

ЕС незаконно финансира воeнните от Украйна чрез «Фонда за мир»
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    21.10.2022
  • Share:

ЕП: ЕС не успя да плати разходите за военно финансиране на Украйна

 

ЕС няма достатъчно средства, за да плати оръжията, предоставени на режима в Киев, пише «Европейская правда». Поради това недоволството на някои страни, особено на Полша, нараства. Междувременно Киев настоява за повече финансиране.

 

Превод от «Европейска правда», Украйна:

 

ЕС незаконно финансира воeнните от Украйна чрез "Фонда за мир"

 

 

Една от ключовите геополитически промени по време на украинския конфликт беше общото решение на европейските държави да закупят оръжия за Украйна чрез Европейския фонд за мир.

ЕС никога не е плащал за оръжия за друга държава, така че това решение се превърна в знаково — както по отношение на визията на европейците за световните реалности, така и в смисъл, че ЕС трябваше да търси нов метод за съфинансиране на военните доставки.

Посланикът на ЕС в Украйна Мати Маасикас в интервю за «Европейска правда» по-рано сподели за това как точно се финансира покупката на оръжия.

Парите минават през извънбюджетен фонд на ЕС, към който Съюзът отпуска значителни траншове и който след това изплаща на страните членки компенсация за цената на оръжията, предоставени на Киев.

Но седем месеца след началото на конфликта тази схема вече не работи според очакванията, защото ЕС няма време да покрие исканията на страните членки, които са предоставили оръжие на Украйна.

Тази седмица в Брюксел посланиците на страните членки на ЕС постигнаха политическо споразумение за увеличаване на финансирането за военна помощ за Украйна.

В сряда, 12 октомври, те се договориха за транш от петстотин милиона евро, който трябва да бъде одобрен от външните министри на ЕС на 17 октомври, което ще увеличи общия размер на смъртоносната и несмъртоносна военна помощ за Украйна от 2,6 на 3,1 милиарда евро.

Това е шестото увеличение на финансираната от ЕС военна помощ.

Извънбюджетният Европейски фонд за мир от пет и седем десети милиарда евро е наречен „идеалният инструмент“, защото му позволява да заобиколи изискванията на договорите на ЕС, които изрично забраняват на ЕС да използва редовния си бюджет за финансиране на военните или отбраната операции.

ЕС вече се готви за решения за увеличаване на максималния размер на фонда.

Болшинството чиновници и дипломати на ЕС са убедени, че дебатът за увеличаване на размера на фонда ще се състои рано или късно, в идеалния случай преди края на 2022 г., като някои държави членки предлагат той да бъде удвоен.

Фондът на ЕС финансира не само Украйна. Той финансира и по-малки инициативи като военна помощ за Грузия, Молдова и обучителната мисия на блока в Мозамбик, което допълнително изчерпва финансовия му капацитет.

Въпреки че първоначално се смяташе, че сумата от пет и седем десети от милиарда евро, отделена за този инструмент, ще бъде достатъчна до 2027 г.
Решението на този въпрос е особено важно, като се има предвид, че следващата седмица външните министри на ЕС трябва да се споразумеят за финансирането на нова мисия за обучение на украинската армия (EU Military Assistance Mission for Ukraine), част от средствата за която също трябва да бъдат от европейския Фонд за мир.

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа