Шойгу предупреди за неконтролируема ескалация на конфликта в Украйна

Шойгу предупреди за неконтролируема ескалация на конфликта в Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    24.10.2022
  • Share:

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу уведимо френския си колега в телефонен разговор в неделя, че положението в Украйна бързо се влошава и върви към „неконтролируема ескалация“, предава Ройтерс.

 

 

В телефонен разговор с френския министър на отбраната Себастиан Льокорню, чиeто съдържание беше огласено от руската страна, Шойгу заяви, че Москва се опасява, че Украйна може да използва „мръсна бомба“ в конфликта, без да посочва доказателства в подкрепа на това твърдение.

„Те обсъдиха положението в Украйна, което бързо се влошава“, съобщи министерството на отбраната. „Тенденцията е към по-нататъшна неконтролируема ескалация“, допълни то.

При така наречената мръсна бомба се използват конвенционални експлозиви, примесени с радиоактивен материал.

Руското министерство на отбраната не предоставя допълнителна информация относно изявлението си.

Шойгу е провел в неделя и разговори с американския министър на отбраната Лойд Остин за втори път в рамките на три дни и с още двама негови колеги от страни членки на НАТО освен с френския министър на отбраната. 

Москва не разкрива подробности за разговора с Остин, който се случва след като двамата разговаряха и в петък за първи път от май насам. Шойгу е говорил отделно и с турския министър на отбраната Хулуси Акар и с британския Бен Уолъс. 

Няма индикации от руската страна, че разговорите са дали някакви положителни резултати. Те обаче показват, че Русия и страните членки на НАТО активно поддържат канали за комуникация в момент на нарастващи опасения в международната общност за възможна ядрена ескалация. 

Великобритания съобщи, че Уолъс е опровергал твърдения на Шойгу, че западните страни подкрепят план на Киев за ескалиране на конфликта. 

Междувременно руските власти съобщиха, че военен самолет се е разбил в жилищна сграда в сибирския град Иркутск в неделя и двамата пилоти са загинали. Това е втори подобен инцидент за шест дни с участието на изтребител Су, отбелязва Ройтерс.

В публикация в Телеграм губернаторът на Иркутск Игор Кобзев заяви, че самолетът се е разбил в двуетажна къща в града. Той публикува видео, на което се вижда как пожарникари се катерят върху развалините и насочват водни струи към все още тлеещите отломки.

Никой на място не е пострадал, съобщи губернаторът.

Властите съобщиха, че самолетът е изтребител Су-30, който извършвал тестови полет. Миналия понеделник Су-34 се разби в жилищна сграда в южния град Ейск близо до Украйна, при което загинаха най-малко 15 души.

Публикувани в социалните мрежи видеа от неделния инцидент показват, че самолетът е паднал почти вертикално преди да се превърне в огнено кълбо, изпращайки гъст черен дим в небето.

Руският държавен Следствен комитет съобщи, че е започнал криминално разследване на нарушенията на правилата за въздушна безопасност.

Станете почитател на Класа