Сунак не е първият британски премиер от етническо малцинство. Дизраели го изпреварва със 154 години

Сунак не е първият британски премиер от етническо малцинство. Дизраели го изпреварва със 154 години
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    25.10.2022
  • Share:

Депутатката от торите Кейми Бейдънок, която бе сред претендентите за лидерския пост и е от нигерийски произход, каза, че подкрепя Риши не защото той ще бъде министър-председател от етническо малцинство, а защото ще бъде страхотен лидер

 

 

Риши Сунак ще бъде новият министър-председател на Великобритания, стана ясно днес, на хиндуисткия празник Дивали. Той обаче няма да е първият британски премиер от етническо малцинство, пише БТА.

Бенджамин Дизраели, който е от еврейски произход и е един от основателите на съвременната Консервативна партия, е бил министър-председател два пъти.

Стивън Полард, редактор на вестник "Джуиш кроникъл", написа в "Туитър", че няма да се умори да изтъква, че Сунак не е първият премиер от етническо малцинство, защото Бенджамин Дизраели го изпреварва със 154 години, и добави, че за Сунак са гласували не заради расата му, а заради качествата му.

Депутатката от торите Кейми Бейдънок, която бе сред претендентите за лидерския пост и е от нигерийски произход, каза, че подкрепя Риши не защото той ще бъде министър-председател от етническо малцинство, а защото ще бъде страхотен лидер по време на криза и трудности.

Сунак е син на родени в Африка индийски имигранти във Великобритания с потекло от Пенджаб.

Депутатката от Лейбъристката партия Джес Филипс заяви, че се радва да живее в страна, в която човек от азиатски произход може да се издигне до най-високия пост. "Нещо, с което трябва да се гордеем", каза тя, но подчерта, че "въпросът за класата остава най-голямата бариера", припомняйки, че Руши Сунак е богат.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа