САЩ не вярват на предупрежденията на Русия, че Киев може да използва "мръсна бомба"

САЩ не вярват на предупрежденията на Русия, че Киев може да използва "мръсна бомба"
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    25.10.2022
  • Share:

Блинкен е изразил "непоколебима подкрепа за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна" Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви в телефонен разговор с украинския външен министър

 

 

Дмитрий Кулеба вчера, че Вашингтон не смята за основателни предупрежденията на Русия за възможността Киев да използва т. нар. мръсна бомба. Тази позиция се съдържа в писмено изявление на ръководителя на пресслужбата на външното министерство на САЩ Нед Прайс, съобщава ТАСС.

Блинкен е изразил "непоколебима подкрепа за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна". Както уточнява Прайс, „Блинкен каза на (...) Кулеба, че САЩ отхвърлят очевидно неверните изявления на руския министър на отбраната Сергей Шойгу, че Украйна се готви да използва мръсна бомба на своя територия.“ Според американския държавен секретар „светът ще разпознае всеки опит на Русия да използва тези изявления като претекст за ескалация“.

„Те също обсъдиха ангажимента на Съединените щати и международната общност да продължат да предоставят на Украйна безпрецедентна помощ в сферата на сигурността, икономиката и хуманитарната помощ толкова дълго, колкото е необходимо, като държим Русия отговорна“, се казва в изявлението. 

Сергей Шойгу проведе вчера телефонни разговори с британския министър на отбраната Бен Уолъс, френския министър на отбраната Себастиен Лекорню и турския министър на отбраната Хулуси Акар.

Руският министър е изразил пред колегите си опасенията от възможни провокации от страна на Украйна с използването на "мръсна бомба". Освен това Шойгу разговаря вчера, както и в петък по телефона с шефа на Пентагона Лойд Остин, припомня ТАСС.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа