Ръководителят на ВЦИОМ Валери Федоров: „Нашият народ е еднакво готов и за превземането на Киев, и за мирни преговори“

Ръководителят на ВЦИОМ Валери Федоров: „Нашият народ е еднакво готов и за превземането на Киев, и за мирни преговори“
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    25.10.2022
  • Share:

Как в действителност руските хора се отнасят към спецоперацията - разказа ръководителят на Всеруския център за изследване на общественото мнение Валерий Федоров в ефира на радио "Комсомолская правда".

По-голямата част от руснаците подкрепят спецоперацията. Това се доказва и от социологически проучвания.

 

 

Фигура на доверието

- Какво е настроението в страната? Според статистиката на Института по психология на РАН, 53% от младите хора под 35 години са почти в депресия.

- Просто досега специалната операция за огромното мнозинство руснаци си беше "война по телевизията". Нямаше пряко лично участие на роднини, съседи, колеги. Частичната мобилизация промени много. Такова нещо не е имало в Русия от Великата отечествена война, войната и битките се смятаха за работа на професионалисти. А тук изведнъж лекари, учители, строители отиват на полигона, а след това на фронта ...

- Това безпокойство не се ли отразява на нивото на доверие във властта?

- В Русия се вярва не на властите, а на конкретни хора ...

- На сайта на ВЦИОМ доверието в Путин е 80,9%.

- Това имам предвид. Например в Белгородска област има феномен на губернатора Гладков. Зона на първа линия. обстрели. И много зависи от това как се държи губернаторът. И Гладков се показа като достоен човек. Постоянно в контакт с хората, в случай на спешност, той уведомява всички, обяснява, без да се увлича от прекомерно успокоение. И доверието към него расте.

Същото е и с доверието в президента. От началото на спецоперацията то е нараснало. Да, след обявяването на частична мобилизация хората се объркаха. Но няколко дни по-късно всичко се върна на местата си. Президентът е фигура с доверие. Но доверието в държавните институции остава ниско.

Какво е да си популярен генерал

- Кога ще се появи нов герой във вашия „доверителен списък“ за политици - генерал Суровикин, командващия специалната операция?

- Засега, слава богу, не е политик.

- Защо "слава Богу"?

- У нас обикновено съдбата на популярните генерали е незавидна. Суровикин вече е в трудна ситуация. Не е нужно да му създаваме допълнителни проблеми.

- Но хората ще бъдат привлечени от успешен харизматичен генерал ...

- Ще дам пример с Украйна: вече има търкания между Зеленски и главнокомандващия Залужни, който се спряга да го смени. Започна боричкане и подхлъзване един на друг на "Черния Петър". Ако войната е победоносна, генералите винаги са във фокуса на вниманието.

Най-яркият пример е Айзенхауер, главнокомандващ въоръжените сили на САЩ в Европа, който стана президент. Но в руската история няма такива прецеденти. По-добре е да държим генерал Суровикин далеч от голямата политика и да му пожелаем едно – да завърши успешно спецоперацията.

Ние не сме боклук, а умни и изтънчени

- Настроението на дълбокия руски народ се смята за напълно неясно, мистериозно ...

- Защо не?

- Казват, че само един на всеки десет от анкетираните се съгласява да отговори на социолозите ...

- Това не се отразява на качеството на анкетите. Да, отговаря малцинството. Но е лесно за обяснение: хората споделят с близки, които могат да ви съчувстват и да ви помогнат. А социологът какво - попитал и изчезнал. Мнозина не разбират защо да отделят 15 минути от живота си, отговаряйки на въпроси...

Ето още един проблем. Тълкуване на отговорите. Тук социолозите имат различни подходи. Някой оценява руския народ твърде критично. А друг вярва, че нашите хора са умни, опитни, дори мъдри, така че те гледат в дълбините на нещата и не се поддават на фалшиви обещания.

Оръдията на пропагандата

Да се върнем към сантиментите. Защо не възрастните, а повече младите са депресирани?

- Всъщност имаме две категории млади. „Най-младата” група е на възраст 18–24 г., а „по-възрастната” – 25–35 г. „По-младата” група е най-малко ангажирана със ситуацията в страната, тя е емоционална, тревожна, пита: защо да ходя на фронта? Всеки има тези въпроси, но младите ги приемат по-близо до сърцето си. Ако вземем групата над 60 години, това е като небето и земята в сравнение с "по-младите". Възрастните хора са спокойни, знаят кой е приятел, кой враг, подкрепят спецоперацията.

- Как се отнасят хората към бегълците от мобилизацията?

- В по-старшата възрастова група те се възприемат като дезертьори и страхливци. В по-младите групи отношението е по-толерантно.

- Въпреки пропагандата?

- Струва ми се, че нямаме специална пропаганда.

- Сигурен ли сте?

- Запомнете: спецоперацията започна без никаква пропагандна подготовка. Затова тогава обществото две-три седмици се опитваше да разбере какво се случва. Ако имаше пропагандно въздействие с тежко промиване на мозъци, не мисля, че някой щеше да има въпроси. Но имаше изненада. Така е и сега: има военна мобилизация, но няма политическа. Лично президентът трябва да разяснява на хората целите и задачите на спецоперацията. Но не виждам да са се включили всички средства за пропаганда.

- Но защо?

- Живеем в съвсем различно време от това, в което се роди понятието "пропаганда". Днес е епохата на информационно претоварване, огромен брой телевизионни канали, уебсайтове. Каква пропаганда да има?

Въпрос на вяра

- Това намалява ли одобрението на спецоперацията?

- Тя има доста стабилна опора, висока. Пикът беше през лятото - до 75% подкрепа. Сега - около 70%. Това е свързано не само с мобилизацията. Много зависи от това дали печелим или губим територии. Ако през лятото ни се струваше, че макар и бавно, по чаена лъжичка на час, но нашите войски смилаха врага, освобождавайки село след село, то през септември всичко се промени. Нашите войски се изтеглиха от Харков и сега е трудно край Херсон.

Това също е шок - как стана? - и има нужда от обяснение. Следователно можем да кажем: подкрепата за специалната операция остава на високо ниво, но това много зависи от успеха на нашата армия, както и от разбираемите обяснения на случващото се.

- А случаите на смърт на мобилизирани, които неминуемо ще започнат, няма ли да разклатят вярата в спецоперацията?

- Хайде да помислим по въпроса. Така или иначе, до края на цялата операция никой няма да знае точно колко души са загинали. Войната в Афганистан продължи 10 години. А цифрите на загубите - 13 хиляди души - разбрахме едва по-късно.

- Но Вие сам го казахте: живеем в ерата на интернет. Нищо няма как да скриеш.

- Не преувеличавайте възможностите на Интернет. Откъде идват тези числа? Има два източника: нашите официални органи или врагът. Как да го проверим? Няма начин. Това е въпрос на вяра. И с вярата в министър Шойгу всичко в Русия засега е много по-добре, отколкото с вярата в дезинформацията, която се насажда от Киев.

- Как се отнасят хората към възможността за мирни преговори?

- Те вярват, че мирът винаги е по-добър от войната.

- Тоест мнозинството одобрява спецоперацията и в същото време желае мир?

- Не виждам никакво противоречие. Неслучайно Путин повтаря: ние сме готови за преговори. Но Украйна не е готова за тях. И когато хората бъдат попитани: „Готови ли сте да атакувате Киев?“, 60% отговарят „да“. Но също и на въпроса „Подкрепяте ли мирните преговори?“ същите тези хора отговарят: разбира се. Същите 60%!

Между другото

На главата с бърз жак

- Вие наблюдавате хората от много години ...

И хората ни гледат.

- Какво ще бъде занапред?

- Елиминират се най-сериозните сътресения от 90-те години. Има малко повече доверие един към друг, все повече хора притежават собствен капитал ... Но, уви, честите кризи и сътресения редовно нулират този наш капитал. Тъкмо станем - и пак по главата с бърз удар. Затова ми идва на ум Столипин: дайте на държавата 20 години без война – няма да познаете Русия.

Може да се направи малка поправка - не само без война, но и без ураганни кризи, дефолти, девалвации... Засега не се е получило. Затова по-бавно, отколкото ни се иска, се приближаваме към факта, че Русия е наистина богата, свободна и стабилна страна. Но ние се борим.

 

 

Владимир Ворсобин, Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа