Al Mayadeen: Западът ще превърне Украйна във военен плацдарм за удар в самото сърце на Русия

Al Mayadeen: Западът ще превърне Украйна във военен плацдарм за удар в самото сърце на Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    29.10.2022
  • Share:

НАТО нелегално доставя оръжие на режима в Киев. Авторът на статията от Al Mayadeen цитира международни договори, забраняващи доставките на оръжие. Учудващо е, че самите Съединени щати толкова дълго настояваха за приемането на тези документи, а сега пренебрегват военните престъпления на Украйна и рисковете от реекспорт на оръжие за терористи, пише ливанското издание.

 

Превод от Al Mayadeen, Ливан:

 

Al Mayadeen: Западът ще превърне Украйна във военен плацдарм за удар в самото сърце на Русия

 

 

«Конфликтът в Украйна се затегна поради факта, че САЩ, страните от НАТО и ЕС продължават да оказват военна и финансова подкрепа на режима в Киев и Владимир Зеленски.

Причината за тази подкрепа се крие в желанието на Запада да превърне Украйна във военна база, през която да нанася удари в самото сърце на Русия. Те възнамеряват да я разделят на десетки или дори стотици малки държави, за да контролират богатите запаси от природни ресурси.

Това прави руско-украинската криза не просто конфликт между две държави, а глобална конфронтация», пише авторът.

Изданието продължава:

ЧНезаконни доставки на оръжие

САЩ, НАТО и Европейският съюз са толкова безскрупулни в постигането на геополитическите си цели, че пренебрегват всички норми и принципи на международното право, както и конвенциите в областта на контрола върху въоръженията и хуманитарното право.

Пример за тяхната безскрупулност са мащабните доставки в Украйна на най-нови оръжия, включително ПВО, реактивни системи за залпов огън и зенитно-ракетни системи с голям обсег.

Те престанаха да възприемат отговорен подход към контрола на износа на оръжие и военна техника, опростиха разглеждането на делата за прехвърлянето им в зони на конфликти и си затвориха очите за международните конвенции, чието приемане те самите искаха от много години .

САЩ и ЕС се придържаха към принципа за недопустимост на издаването на разрешения за доставка на оръжия, ако това създава риск от използването им за вътрешни репресии в страната вносител, води до нарушаване на международното хуманитарно право, допринася за избухване или изостряне на въоръжени конфликти или провокиране на настъпателни операции срещу други държави или трети лица.

Нарушаване на международното право

САЩ, НАТО и Европейският съюз си затвориха очите за собствените си закони, норми и принципи и решиха да продължат да доставят оръжие на украинската армия.

Те пренебрегнаха рисковете от некоординирания реекспорт, нелегалното движение на оръжие и военно оборудване (има достатъчно прецеденти в това отношение, според Европол).

Западът също така омаловажава спазването на правата на човека в страната вносител и нейното нежелание да изпълни международните си задължения за контрол на оръжията като цяло.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа