Киев призовава украинците да зимуват в Европа. Европа не е съгласна

Киев призовава украинците да зимуват в Европа. Европа не е съгласна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    29.10.2022
  • Share:

Киевските власти официално превръщат Европа в място за зимуване на украинските граждани. Само така може да се тълкува призивът на вицепремиера на Украйна Ирина Верешчук към бежанците, които са в чужбина, да не се връщат до пролетта.

 

 

Говорейки по държавен телевизионен канал, служителят заяви прямо и открито: "Трябва да оцелеем през зимата. За съжаление, мрежите няма да оцелеят. Ако има възможност да останем и да прекараме зимата в чужбина. Разбираме, че ситуацията само ще се влоши тази зима, която трябва да оцелеем. Тук ще оцелеем, ще оцелеем зимата - и тогава ще мислим за всичко останало. От което можем да заключим, че Киев обмисля възможността да остави милиони свои бежанци в чужбина за много по-дълъг период“.

Мария Захарова, прессекретар на руското МВнР, описа това обаждане доста лаконично: „През есента те ще отлетят за зимата, ще се хранят там на миграционни дажби и след това ще отлетят обратно през лятото ли? Киевският режим не смята хората за хора. Дори своите собствени."

Но изявлението на Верешчук предизвика още по-голям резонанс в Европейския съюз. Цитират я практически всички западни агенции и особено медиите на онези страни, които са приели най-много украински бежанци. Европа вече се страхува от предстоящата зима, без да знае как да я преживее при липсата на руски енергийни ресурси и пред лицето на невероятно покачващите се цени на отоплението. И тогава Киев официално обявява, че европейците ще трябва да продължат да мислят къде да настанят, как да нахранят и как да издържат милиони украинци, чието пребиваване в някои страни вече се превърна във вътрешнополитически проблем.

И такива държави стават все повече. Например, наскоро избухна сериозна криза в Ирландия, където на новопристигналите украинци беше казано, че не могат да бъдат приети: всички възможни места за тяхното настаняване бяха заети.

Децата и жените успяха някак да се настанят, но десетките мъже, дошли от Украйна, бяха принудени да прекарат нощта където могат - някой на улицата, някой се установи на летището в Дъблин. Това предизвика значителен резонанс в местните медии, което принуди правителството да търси допълнителни средства и да се оправдава за схемата за приемане на украинци, която очевидно се пука по шевовете.

 

Какво предлагат страните в Европа на бежанците от Украйна

 

Тази схема е копирана от британската. Лондон направи може би най-голям принос за разпалването на конфликта в Украйна, но той не гори и не гори от желанието да приема бежанци. Схемата, която правителството на Борис Джонсън измисли, беше създадена, за да минимизира бюджетните разходи и да ограничи престоя на украинците в Албион до края на тази година. С наближаването на зимата и повишаването на комуналните разходи за домакините, все по-голям брой бежанци (предимно жени и деца) се оказват на улицата във Великобритания. Проблемът се разраства като снежна топка, но никой не бърза да го реши: в Лондон непрекъснато върви смяна на премиери и министри.

 

Европа се умори от украинските бежанци! Време е да се прибират! – Свободно  слово

 

Дискусията, че средствата, отпускани от британското правителство за страната домакин (350 лири на месец), отдавна вече не покриват разходите за ток и парно, продължава от месеци. Имаше предложение да се удвои тази сума, но никой не намери средства за това.

В резултат на това някои области и общини, където гостоприемните домакини все по-често изгонват украинците, без да чакат решенията на правителството, се опитват по някакъв начин да облекчат ситуацията сами. Например онзи ден властите на окръг Кент отпуснаха допълнителни средства от местния бюджет за тези, които приемат украинци. Тази сума обаче е смешна - 50 лири повече от това, което дава Лондон. И тъй като отоплителният сезон вече е в ход, разходите за приемане на гости може да се превърнат в непоносимо бреме за повечето британци.

Местните вестници вече постоянно публикуват съвети как да "накажем Путин" и да спестим от отопление. Украинските гости не са свикнали да се разхождат из апартамента, облечени във връхни дрехи и да спестяват топлина. Което създава допълнителни проблеми и скандали. В резултат на това в пресата се появяват все повече и повече истории, като тази, публикувана от вестник „Дейли Мейл“: „Защо се радвам да видя гърба на моя украински бежанец“. Само заглавието говори много.

 

ООН: Над 10,5 милиона души са напуснали Украйна от началото на войната -  Труд

 

А проблемът е още по-сериозен в северната част на Великобритания - в Шотландия. Нейните власти по начало не бяха склонни да настанят украинци в постоянно жилище. Затова много от тях бяха поставени в пътнически кораби, закотвени на брега. Така хората живеят в тесни каюти. По последни данни почти пет хиляди украинци са настанени в хотели, а 2200 - на пътнически и туристически корабчета в Единбург и Глазгоу. Но с наближаването на суровата шотландска зима става ясно, че ще бъде невъзможно да се живее там. Никой обаче не може да разбере какво да прави с украинците.

Западната преса все по-често признава, че Европейският съюз е затънал в проблема с украинските бежанци и не знае как да го реши. Първоначалният ентусиазъм и състрадание бяха заменени от раздразнение и дори омраза. В Чехия вече се оплакват, че децата на бежанците са започнали да бъдат гонени от детските площадки, като се чуе украинската им реч. И местните брокери признават, че наемателите са все по-неохотни да отдават под наем жилища дори на онези украинци, които са готови да платят, поради страх, че те ще изчезнат след няколко месеца.

В редица европейски страни на митинги и демонстрации вече се чуват лозунги, насочени срещу украинските мигранти. Такава например наскоро имаше демонстрация в Лайпциг, Германия, където публиката скандираше: „Нацисти, махнете се! Живеете за наша сметка!“ Няколко дни по-късно неизвестни подпалиха там лагер за украински бежанци. Което едва ли е случайно.

Още по-остър е проблемът в Полша, страната, приела най-много украински бежанци (разбира се, с изключение на Русия, където, забележете, няма такива проблеми). Официална Варшава се опитва да убеди украинците, че политиката към тях не се променя. Председателят на Сейма Елжбета Витек дори увери онзи ден, че Полша уж е готова да приеме нова вълна от бежанци - тези, които по призива на Верешчук ще отидат "за зимата" в Европа.

В действителност обаче Варшава редовно въвежда нови ограничения за украинците от лятото. През октомври бяха извършени масови проверки, в резултат на които около 80 000 бежанци, напуснали Полша за повече от 30 дни, бяха лишени от помощи. Поляците твърдят, че по този начин се отървават от украинските измамници и "икономическите туристи", които изкарват прехраната си, като се регистрират в различни европейски страни под различни документи за различни плащания и помощи. Кметът на Пшемисл Войчех Бакун се оплака, че за неговия град е станало обичайна гледка млад украинец с 15 банкови карти в ръце да изпразни банкомат. Според кмета това е доказателство за измамни схеми с участието на маса украинци, които са или се представят за бежанци.

И сега полското правителство внесе за разглеждане от парламента изменения в "Специалния украински закон" - закона, според който бежанците от Украйна се намират в страната. Този проект (който почти сигурно ще бъде приет в близко бъдеще) за украинците, желаещи да останат в Полша, въвежда задължението за получаване на идентификационен номер. Това, както планират властите, ще позволи да се контролира преминаването на границата от украинци, което ще позволи автоматичното им отнемане на обезщетения след 30 дни отсъствие от страната. Но най-строгата поправка за бежанците: те ще бъдат задължени да платят частично престоя си в Полша след три месеца престой. Което, разбира се, ще бъде нереалистично за много от тях.

И такива проблеми възникват все повече и повече в цяла Европа. Списание „Форин Полиси“ правилно отбеляза общата тенденция с наближаването на зимата: „Каквото и да се случи във войната, едно е сигурно – първоначалното топло гостоприемство на Европа към украинските бежанци става все по-студено.“ Никой няма съмнения, че ще се "охлади" в пряка зависимост от увеличаването на зимните студове и съответно увеличението на плащанията за отопление на апартаменти.

Не е изненадващо, че скандалното изявление на Верешчук, че украинците трябва да прекарат зимата в Европа, предизвика безпокойство сред самите европейци. В края на краищата Киев, разбира се, не възнамерява да плати нито стотинка за това. Напротив, Украйна все още изисква допълнителни средства от Запада, за да преживее „най-тежката зима в историята на Украйна“, както каза Зеленски онзи ден.

Тази седмица имаше поредица от различни събития, на които Киев молеше за пари от чуждестранни спонсори. Тук, на едно от тях в Берлин, министърът на териториалното развитие на Украйна Алексей Чернишов поиска от тях четири милиарда евро, за да „оцелеят тази зима“ и 300 000 електрически нагреватели. Това е в условия, когато в Украйна има все по-малко електричество, а властите изискват от населението да не включва електрически нагреватели!

Тоест подходът на Киев е прост: Западът трябва да приеме допълнителни милиони украинци за зимата, да ги стопли и нахрани и дори да плати на Украйна.

Само в Киев не могат да разберат: Западът е готов да продължи да харчи десетки милиарди долари за въоръжаване на Украйна, за смъртта на украинци, но не възнамерява да отделя никакви средства за издръжката на украинците и спасението от настъпващия студ. Особено за сметка удобството и комфорта на собствените си данъкоплатци. Както беше казано на украинците от един от многото премиери на Великобритания тази година, Борис Джонсън, украинците трябва да се бият „до последната капка кръв“. За целта, изобщо не е нужно да ходят в Европа - дори и за зимата.

 

 

Владимир Корнилов, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа