Над 150 убити в тълпата на празненствата за Хелоуин в Сеул

Над 150 убити в тълпата на празненствата за Хелоуин в Сеул
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    31.10.2022
  • Share:

Южна Корея беше потопена в траур, докато се опитва да осмисли смъртта на най-малко 151 души, смачкани и стъпкани до смърт в тясна уличка по време на празненствата за Хелоуин в Итаеуон, претъпкан район за нощен живот в Сеул. Съобщава се, че сред загиналите са 19 чужденци, включително хора от Китай, Иран, Норвегия и Узбекистан.
Приблизително 100 000 души, много в костюми, се събраха в Итеуон в събота вечерта, когато премахването на социалното дистанциране, задължителните маски и други мерки срещу Covid разчистиха пътя за първото парти за Хелоуин от три години.
Празнуващите съобщаваха за хаотични сцени, причинени от огромното количество хора по улиците, преди смъртоносната катастрофа да настъпи малко след 22:00 часа. Много от уличките извън главната пътна артерия в района са тесни и наклонени. Именно на една такава наклонена улица, разположена близо до хотел Хамилтън и широка малко повече от четири метра, толкова много хора бяха убити и ранени.
Президентът Юн Сук Йол обяви в неделя сутринта официален национален траур по време на обръщение на живо по повод трагедията. „Като президент, който е отговорен за живота и безопасността на хората, на сърцето ми е тежко и се боря да се справя със скръбта си. Правителството ще определи периода от днес до овладяването на инцидента като период на национален траур и ще даде основен приоритет на административните въпроси при възстановяването и последващите мерки. Ще проучим щателно причината за инцидента и ще направим фундаментални подобрения, така че подобни инциденти да не се случват отново в бъдеще", каза Юн.
Има опасения, че броят на загиналите може да нарасне още, тъй като около 20 от 82-ма ранени са в тежко състояние в болниците около южнокорейската столица.
Свидетели съобщават, че са видели тълпи да се движат в различни посоки и след това хора да губят равновесие в блъсканицата по склона, причинявайки ефекта на доминото. Видеоклипове, публикувани онлайн, показват хора, които се опитват с ръце да измъкнат някои от смачканите.
Някои местни медии съобщават, че катастрофата е станала, след като голям брой хора се втурнали към бар Itaewon, след като чули, че там гостува знаменитост. Повечето жертви са били в тийнейджърска възраст, като 97 са идентифицирани като жени и 54 като мъже, според Чой Сеонг-беом, ръководител на местната пожарна служба.
Повече от 400 служители на спешната помощ и 140 превозни средства от цялата страна, включително целия наличен персонал в Сеул, бяха разположени по улиците на Itaewon, за да лекуват ранените.
Юн каза, че подкрепата на семействата на жертвите, включително подготовката за тяхното погребение, и лечението на ранените ще бъде основен приоритет за неговото правителство.
Бедствието е най-смъртоносното в Южна Корея, откакто фериботът Севол потъна през 2014 г., убивайки 304 души, повечето от които гимназисти.

Станете почитател на Класа