Ердоган призова Шолц за съживяване на кандидатурата на Анкара за членство в ЕС

Ердоган призова Шолц за съживяване на кандидатурата на Анкара за членство в ЕС
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    02.11.2022
  • Share:

Турция официално е кандидатка за присъединяване към ЕС от 1999 г., но преговорите за членство на практика са замразени

 

 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган проведе днес телефонен разговор с германския канцлер Олаф Шолц, съобщи пресслужбата на турското президентство, цитирана от Анадолската агенция, съобщи БТА.

Двете страни са обсъдили турско-германските отношения и актуални въпроси от регионалния дневен ред, както и последните развития в руско-украинската война.

Президентът Ердоган е отбелязал, че придава особено значение на близкия диалог с канцлера на Германия, който е важен за по-нататъшното укрепване на отношенията във всички области.

Турският държавен глава също така е изразил надежда за възстановяване на безпристрастната позиция на Берлин спрямо турско-гръцките отношения и е отбелязал необходимостта от активизиране на диалога между Турция и ЕС, включително за обновяването на Митническия съюз и за членството на Анкара в ЕС.

Турция официално е кандидатка за присъединяване към ЕС от 1999 г., но преговорите за членство на практика са замразени, отбелязва ДПА.

Брюксел се позовава на влошаване на човешките права и правовата държава в Турция, особено след неуспешния опит за преврат през 2016 г.

Миналия месец доклад на Европейската комисия критикува Анкара за това, че не постига напредък към целта за присъединяване към ЕС, цитирайки "сериозни недостатъци във функционирането на демократичните институции в Турция".

Берлин заедно с други западни съюзници открито критикува влошаването на ситуацията с човешките права в Турция, отбелязва агенцията.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа