Зеленски: Русия повреди 40% от енергийната ни инфраструктура

Зеленски: Русия повреди 40% от енергийната ни инфраструктура
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    02.11.2022
  • Share:

Той подробно разказа на еврокомисар Симсон за необходимостта от възстановяване на енергийната инфраструктура и призова Европейската комисия да играе координираща роля в при привличането на помощ от страна на държавите членки на ЕС

 

 

Украинският президент Володимир Зеленски обсъди в Киев с еврокомисаря по енергетиката Кадри Симсон въпросите за възстановяването на украинската енергийна инфраструктура и стабилизирането на работата на енергийната мрежа на Украйна след руските ракетни удари, предаде Укринформ.

Украинският президент благодари на еврокомисаря за визитата ѝ в Украйна именно в този момент, когато енергийната ѝ инфраструктура става обект на масирани атаки с ракети и дронове от страна на Русия.

Зеленски отбеляза също ролята на Симсон за присъединяването на Украйна към европейската енергийна мрежа ENTSO-E. Държавният глава напомни, че след присъединяването си към нея Украйна е започнала да изнася електроенергия в Европа и може да стане един от гарантите за стабилността на енергийната система на ЕС.

"За съжаление заради ударите с ракети и дронове-камикадзе от страна на Русия срещу нашата енергийна система прекъснахме този процес. Уверен съм обаче, че ще възстановим всичко и в по-спокоен момент, когато се стабилизира положението с нашата енергийна система, ще продължим износа на електроенергия в Европа", отбеляза украинският президент.

Той информира еврокомисаря за последиците от руските удари, които по думите му, сериозно са повредили вече близо 40 процента от цялата енергийна инфраструктура на Украйна, включително украински ТЕЦ-ове и ВЕЦ-ове.

Зеленски подробно разказа на еврокомисар Симсон за необходимостта от възстановяване на енергийната инфраструктура и призова Европейската комисия да играе координираща роля в при привличането на помощ от страна на държавите членки на ЕС, предава БТА. 

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа