И Meta се готви да съкрати хиляди работни места

И Meta се готви да съкрати хиляди работни места
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    08.11.2022
  • Share:

Съобщава се, че Meta, компанията майка на Facebook, се готви да съкрати хиляди работни места, след като 80 милиарда долара бяха изтрити от пазарната й стойност миналия месец на фона на глобалната икономическа криза. В неделя Wall Street Journal съобщи, че съкращенията, които ще бъдат обявени в сряда, се очаква да засегнат хиляди служители на Meta по целия свят.
Meta отказа да потвърди доклада, но говорител посочи коментари, направени от главния изпълнителен директор на Meta, Марк Зукърбърг, в края на миналия месец. „През 2023 г. ще съсредоточим инвестициите си върху малък брой области с висок приоритет на растеж. Това означава, че някои екипи ще растат значително, но повечето други екипи ще останат на същото ниво или ще се свият през следващата година" каза той.
Зукърбърг каза, че фокусът на компанията ще бъде върху препоръките за засилване на изкуствения интелект за Instagram Reels, рекламата и изследване на метавселената. Метавселенското подразделение, Reality Labs, е реализирало загуба от $3,7 милиарда през последните три месеца и той каза, че „тези загуби ще нараснат значително през 2023 г. Но с течение на времето това ще се окаже много важна инвестиция за бъдещето на нашия бизнес Това е част от най-историческата работа, която вършим. Хората ще погледнат назад след десетилетия и ще говорят за важността на работата, която е свършена тук."
На фона на затягане на рекламния пазар Meta също така заяви, че очаква да загуби 10 милиарда долара приходи от реклами през 2022 г. в резултат на промените в поверителността от Apple, които позволяват на нейните потребители да се откажат от възможността на компанията да проследява потребители в различни приложения.
Потенциалните съкращения на работни места идват само няколко дни след като Twitter съкрати почти половината от работната си сила след поглъщането на компанията от милиардера Илон Мъск.

Станете почитател на Класа