Огнище на Covid в американската станция Макмърдо в Антарктика

Огнище на Covid в американската станция Макмърдо в Антарктика
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    09.11.2022
  • Share:

Най-голямото досега огнище на Covid-19 в Антарктика остави заразен 10% от персонала в най-голямата станция и САЩ спряха всички пътувания.
Инфекциите преминаха през управляваната от САЩ станция Макмърдо, най-голямата база в Антарктика. Националната научна фондация съобщи, че е регистрирала 98 положителни теста от началото на октомври от общо население от 993.
„Фондацията се движи към намаляване на гъстотата на населението, за да намали възможността за предаване и е въвела пауза за всички пътувания до континента за следващите две седмици, за да преоцени ситуацията".
„От 64 активни случая повечето имат леки симптоми и се изолират в стаите си", каза NSF. В опит да овладее избухването и да спре по-нататъшното му разпространение, NSF ще изисква от жителите да прекарат пет дни в изолация, преди да преминат към южния полюс и ще препоръчва маски KN-95 да се носят през цялото време.
Тези с положителен тест ще трябва да се изолират за пет дни, след това да носят маски още пет дни и могат да се върнат на работа след два отрицателни теста.
Избухването идва, когато станциите се подготвят за своя летен полеви сезон с максимален капацитет, когато много учени летят, за да проведат два до три месеца изследвания. За редица бази тази година отбеляза първия пълен сезон на изследване на Антарктика след две години прекъсване на Covid-19. Все още не е ясно какъв ефект ще има паузата в пътуването върху изследователските проекти.
Избухването на Covid не е първото в Антарктика, но изглежда е най-голямото. През декември 2020 г. бяха открити първите случаи, като 36 души са дали положителен тест в базата в Чили. Година по-късно огнище зарази 11 от 30-те души в белгийската изследователска станция, а през януари 2022 г. имаше 24 случая, открити в аржентинската база.

Станете почитател на Класа