Свръхбогатите в Китай със спад на състоянията си от забавяне на икономиката

Свръхбогатите в Китай със спад на състоянията си от забавяне на икономиката
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    09.11.2022
  • Share:

Свръхбогатите в Китай отбелязаха спад на богатството си с най-голямата сума от повече от две десетилетия, като войната в Украйна, мерките за нулев Covid на Пекин и спадащите местни фондови пазари разбиха богатствата им, показа годишен списък на богатите.
Списъкът Hurun Rich, който класира най-богатите хора в Китай с минимално нетно състояние от 5 милиарда юана (690 милиона долара), заяви, че само 1305 души са достигнали прага тази година, което е с 11% по-малко от миналата година. Общото им състояние е 3,5 трилиона долара, което е спад от 18% спрямо миналата година.
Броят на хората с 10 или повече милиарда долара е намалял с 29, а броят на милиардерите в щатски долари е намалял с 239 тази година, според списъка.
„Тази година се наблюдава най-големият спад в списъка на богатите на Hurun China за последните 24 години", каза Рупърт Хугеверф, председател и главен изследовател на Hurun Report, който съставя списъка.
Глобалните икономически перспективи бяха силно повлияни от войната в Украйна и забавящия се икономически растеж в Китай, който на свой ред се влоши от ултрастрогите Covid политики на страната и продължителния спад в имотите.
Международният валутен фонд прогнозира, че икономиката на Китай ще се разшири само с 3,2% през 2022 г., което би бил най-бавният темп от 80-те години на миналия век, като се изключи темпът от 2,4%, заради Covid през 2020 г.
Двугодишната регулаторна репресия, която засегна най-големите технологични имена в Китай като Alibaba Group и Tencent Holdings, и опасенията, че президентът Си Дзинпин ще пожертва икономическия растеж заради идеологията, също натежаха над доверието на инвеститорите, като фондовите пазари в Хонконг и континенталната част се сринаха през последните седмици.
Джонг Шаншан, чиито регистрирани компании включват бутилираната вода Nongfu Spring и разработчика на ваксини Beijing Wantai Biological Pharmacy Enterprise, заема първо място в списъка за втора поредна година, със състояние, нараснало със 17% до 65 млрд. долара.
Основателят на ByteDance, която притежава TikTok, Джан Имин, зае второ място, но богатството му спадна с 28% до 35 милиарда долара поради спад в оценката на ByteDance. На трето място е Дженг Юкун, председател на гиганта за батерии CATL.
Янг Хуан, бизнесдамата зад Country Garden Holdings, която подобно на много други китайски предприемачи се бори с дългови проблеми и отбеляза спад на богатството си с $15,7 милиарда, най-големият спад в списъка за 2022 г., е на четвърто място.
На пето място в списъка е основателят на Tencent Пони Ма, записал втория най-голям спад с 14,6 милиарда долара, на фона на спадащите цени на технологичните акции. Основателят на Alibaba Джак Ма и семейството му се сринаха с четири позиции, до номер девет в класацията.

Станете почитател на Класа