Москва следи внимателно междинните избори в САЩ

Москва следи внимателно междинните избори в САЩ
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    09.11.2022
  • Share:

От вчера в САЩ се проведат междинни избори за всички места в Камарата на представителите и за една трета от Сената.
„Москва следи отблизо междинните избори в САЩ и е наясно с предложенията на някои републиканци в случай на победа да съкратят военната помощ за Украйна", каза руският заместник външен министър Александър Грушко в интервю за телевизионния канал "Звезда" и в канала Telegram на руското външно министерство.
„Естествено, ние следим развитието в Съединените щати. Наясно сме, че редица видни републиканци са за намаляване на военната помощ за Украйна, тъй като те изхождат от позицията, че това, което правят демократите в момента, е ирационално", каза високопоставеният руски дипломат.
Според Грушко, ако републиканците спечелят, САЩ могат да засилят и натиска върху европейските страни по отношение на техните бюджети за отбрана. „Спомняме си, че един от ключовите лозунги на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, когато дойде на власт, беше, че европейците сами трябва да плащат за отбраната си. До голяма степен благодарение на неговите усилия европейските страни поеха засилени ангажименти да увеличат своите бюджети за отбрана до 2%. Имаше разговори, че разходите за отбрана вече трябва да достигнат поне 3%. САЩ ще продължат да следват политиката, която водят от 1949 г.", добави заместник-външният министър.

Станете почитател на Класа