Гутериш на Cop27: "Светът е на магистралата към ада, с крак на газта"

Гутериш на Cop27: "Светът е на магистралата към ада, с крак на газта"
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    09.11.2022
  • Share:

Повече от 100 световни лидери на конференцията Cop27 на ООН в понеделник, бяха поздравени от Антонио Гутериш, генерален секретар на ООН, който предупреди „Светът е на магистралата към климатичния ад, с крак на газта. Ние сме в битката на живота си и я губим. Нашата планета бързо наближава повратните точки, които ще направят климатичния хаос необратим. Светът е изправен пред сериозен избор през следващите две седмици - или развитите и развиващите се страни ще работят заедно да сключат исторически пакт, който ще намали емисиите на парникови газове и ще насочи света към нисковъглероден път – или провал, който ще доведе до срив на климата и катастрофа. Можем да подпишем пакт за климатична солидарност или пакт за колективно самоубийство".
Миа Мотли, министър-председател на Барбадос, бурно разкритикува индустриализираните нации, че са провалили развиващия се свят по отношение на климатичната криза на преговорите за климата на Cop27.
Тя каза „Просперитетът – и високите въглеродни емисии – на богатия свят са постигнати за сметка на бедните в миналото, а сега бедните са принудени да плащат отново, като жертви на климатичния срив, който не са причинили. Ние бяхме тези, чиято кръв, пот и сълзи финансираха индустриалната революция. Сега ще се изправим ли пред двойна опасност, като трябва да платим цената в резултат на тези парникови газове от индустриалната революция? Това е фундаментално несправедливо" каза тя.
Тя предупреди за появата на милиард климатични бежанци по света до средата на века, ако правителствата не успеят да се справят с климатичната криза.
Един от най-големите въпроси на форума е климатичната справедливост – фактът, че бедните хора понасят тежестта на щетите върху климата под формата на екстремни метеорологични условия, докато богатите страни не успяха да изпълнят обещанията си да намалят емисиите и да осигурят финансиране за подпомагане на бедните с климатични проблеми.
Мотли, която говори на събитие, организирано от премиера на Шотландия, Никола Стърджън, беше язвителна за Световната банка, която много страни смятат, че не е направила достатъчно, за да се съсредоточи върху климата и върху страните, които предлагат заеми вместо безвъзмездни средства. Тя работи с френския президент Еманюел Макрон по инициатива за предоставяне на нови средства за финансиране на развиващия се свят.
Макрон използва речта си на конференцията, за да настоява, че войната в Украйна няма да накара Франция да отстъпи от ангажиментите си за справяне с климатичната криза.
Дискусиите продължават.

Станете почитател на Класа