Илон Мъск намеква за възможен фалит на Twitter

Илон Мъск намеква за възможен фалит на Twitter
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    12.11.2022
  • Share:

Откакто собствеността на Илон Мъск върху Twitter навлезе в третата седмица и след масовите уволнения, последва отлив на висши ръководители по поверителността и сигурността. Напусканията започнаха в същия ден, в който Илон Мъск се обърна към служителите за първи път, казвайки, че „фалитът не е изключен", според множество доклади.
Денят започна с оставката на трима висши служители по сигурността – главният служител по сигурността на информацията Леа Киснер, главният служител по поверителността на личните данни Деймиън Киърън и главният служител по съответствието Мариан Фогърти – което предизвика предупреждения от Федералната търговска комисия (FTC). (Twitter постигна споразумение относно проблемите с поверителността с Федералната търговска комисия през май.) След тези напускания Йоел Рот, ръководител на отдела за безопасност и почтеност, назначен да адресира публично опасенията на рекламодателите и потребителите относно платформата и ръководителят на клиентските решения на Twitter, Робин Уилър, също напуснаха компанията.
В имейл до служителите и последвала среща на персонала Мъск не направи много, за да вдъхне увереност в бъдещето на компанията. В един имейл Мъск описа тежките икономически обстоятелства, в които се намира компанията, и колко важна според него е абонаментната услуга Twitter Blue за нейното бъдеще. „Без значителни приходи от абонаменти, има добър шанс Twitter да не оцелее в предстоящия икономически спад. Необходими са ни приблизително половината от приходите ни да бъдат от абонаменти", казва Мъск в имейла.
Бележката на Мъск и срещата на персонала повториха предаван на живо разговор в сряда, в който той се опита да смекчи притесненията на големите рекламодатели и направи най-широките си публични коментари за посоката на Twitter, откакто той приключи сделката за 44 милиарда долара за закупуване на платформата в края на миналия месец и уволни висшите ръководители.
Напусканията усложняват проблемите, които измъчват платформата за социални медии, откакто Мъск я купи. Превземането на Мъск и произтичащото от това хаотично напред-назад при пускането на продукти и политиките за модериране на съдържание накараха много марки, включително General Mills, да преустановят закупуването на реклами в Twitter – развитие, което милиардерът се опита да поправи в потока на живо за рекламодатели. Дуото, водещо предаването на живо, Рот и Уилър, вече напуснаха компанията.
„Така че двамата души, които Илон покани да говорят с рекламодателите в опит да ги убеди да продължат да си партнират с компанията, просто се отказаха", туитна Рашад Робинсън, президент на Color of Change. „Компаниите, които остават с Twitter в този момент, ще бъдат обвързани с тези опасни промени в политиката."
Абонаментният продукт Twitter Blue на компанията, който стартира в сряда и позволява на потребителите да закупят проверена синя отметка за $8, вече доведе до верифициране на различни акаунти въпреки представянето на марки или забележителни фигури. Някои групи за граждански права се притесняват, че липсата на яснота относно политиките за модериране на съдържанието и неограничената възможност за закупуване на синя отметка могат да доведат – ако вече не са го направили – до вълна от реч на омразата и разпространение на дезинформация. Те призоваха още марки да спрат рекламите си на платформата.
Съгласно споразумението на компанията с Федералната търговска комисия, от Twitter се изисква да извършва прегледи на поверителността, преди да направи каквито и да е промени в своите продукти. Но в писмо, изпратено до Slack от адвокат от екипа за поверителност на компанията и докладвано от Verge, авторът казва, че са чули ръководителя на правния отдел на компанията, Алекс Спиро, да казва, че „Илон е готов да поеме огромен риск по отношение на тази компания и нейните потребители, защото „Илон пуска ракети в космоса, той не се страхува от FTC." Юридическият екип на компанията вече е помолил инженерите да се „самосертифицират", че техните функции отговарят на правилата на FTC и стандартите за поверителност, според Verge.
Искания за коментар, бяха подадени в Twitter, но е малко вероятно някой да отговори, тъй като отделът за комуникации беше съкратен.

Станете почитател на Класа