Русия приветства премахването от САЩ на финансовите ограничения за руските дипломатически мисии

Русия приветства премахването от САЩ на финансовите ограничения за руските дипломатически мисии
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    12.11.2022
  • Share:

Руският посланик в Съединените щати Анатолий Антонов вчера определи като "стъпка в правилната посока" публикуването на общ лиценз от Министерството на финансите на САЩ, позволяващ на банките да обработват финансови транзакции за руски дипломатически служби в чужбина.
„Като цяло считаме решението на администрацията на САЩ да премахне финансовите ограничения за руските дипломатически мисии като стъпка в правилната посока, макар и закъсняла", каза посланикът в изявление, публикувано в официалния канал на посолството в Telegram.
„Отне много работа, за да се накара Вашингтон да осъзнае значителните щети, които санкциите нанасят на нашите дипломати по света. Надяваме се, че банките ще възприемат правилно сигнала от финансовия регулатор и ще спрат да блокират транзакциите, необходими за осигуряване на нормалното функциониране на Руските дипломатически институции", добави той.
Министерството на финансите на САЩ публикува общ лиценз в четвъртък, позволяващ на американски компании и физически лица да участват във финансови операции, необходими за осигуряване на работата на руските дипломатически мисии. Освен всичко друго, отделът разреши участието в транзакции, необходими за изплащане на заплати и възстановяване на разходи на служители на руското посолство. Лицензът обаче не е приложим за транзакции, включващи руски лица и финансови институции от черния списък.

Станете почитател на Класа