Тръмп призован да отложи обявяването на кандидатурата за 2024 г. за след балотажа в Джорджия

Тръмп призован да отложи обявяването на кандидатурата за 2024 г. за след балотажа в Джорджия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    12.11.2022
  • Share:

Доналд Тръмп е изправен пред натиск да отложи обявяването на новата си кандидатура за Белия дом до края на решаващата надпревара за Сената следващия месец. Подкрепените от Тръмп кандидати се сринаха до поражение на междинните избори във вторник, оставяйки бившия президент в може би най-слабата му позиция в партията след бунта в Капитолия на САЩ миналата година.
Тръмп изглежда готов да обяви трета поредна кандидатура за президент следващия вторник, но някои от вътрешния му кръг го предупреждават да изчака до балотажа на Сената в Джорджия на 6 декември.
Подкрепяният от Тръмп Хершел Уокър и Рафаел Уорнок от Демократическата партия ще се изправят един срещу друг, след като нито един от тях не премина 50% от гласовете във вторник. Надпреварата може да реши контрола над Сената в зависимост от резултатите в Аризона и Невада.
Джейсън Милър, старши съветник на Тръмп, каза пред дясната мрежа Newsmax: „Всичко се свежда до Хершел Уокър и Джорджия. И ако успеем да постигнем това, може да накараме Чък Шумър да си прибере багажа от кабинета на лидера на мнозинството в Сената. Съветвам президента да издържи до балотажа в Джорджия, след Хершел Уокър. Това е по-голямо от всичко друго в страната."
Републиканците очакваха широк успех по време на междинните избори, но въпреки че Камарата изглежда готова да смени собственика си, Сенатът остана на острието на бръснача, след като високопоставен кандидат, подкрепен от Тръмп, телевизионният лекар Мехмет Оз, претърпя неудобно поражение в Пенсилвания. Мнозина посочват с пръст Тръмп.
Тръмп ще проведе събитие в имението си Мар-а-Лаго във Флорида следващата седмица, където се очаква да обяви кандидатурата си. Рон ДеСантис, губернаторът на Флорида, е смятан за негов главен съперник. ДеСантис се наслади на силна вечер във вторник, печелейки съкрушително, а победната му реч бе посрещната от скандирания „още две години". Притеснително за Тръмп, съюзниците, включително собствеността на Рупърт Мърдок New York Post, се обявиха категорично за ДеСантис.
Колона на уебсайта на Fox News обяви: „Рон ДеСантис е новият лидер на Републиканската партия. Републиканците са готови да продължат напред без Доналд Тръмп".
В знак на нарастващото си разочарование, Тръмп пусна продължително и гневно изявление в четвъртък вечерта, в което упрекна Fox News и други медии, контролирани от Рупърт Мърдок, че „дават всичко в полза на губернатора Рон Десанктимониъс ДеСантис".
Коментатори обаче отбелязаха, че Тръмп е бил отписван и преди, но все още има власт над републиканската база, както се вижда от митингите, които привличат яростно лоялни тълпи.

Станете почитател на Класа