Le Monde: Руските предприятия дадоха отпор на западните санкции

Le Monde: Руските предприятия дадоха отпор на западните санкции
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    12.11.2022
  • Share:

Le Monde: мрачните прогнози на западните икономисти за руската икономика не се сбъднаха

Икономистите напразно прогнозираха бърз крах на руската икономика още през тази година, пише кореспондент на парижкия Le Monde. Той пътува до района на Калуга и посети предприятие, което успя да се адаптира към новите условия.

 

Превод от Le Monde, Франция:

 

Le Monde: Руските предприятия дадоха отпор на западните санкции

 

 

Според членове на семейния бизнес Liston в Калужка област, руските компании са успели да заобиколят западните санкции, като преодолеят забраната за определени стоки и разчитат на своите запаси. Така те са минимизирали ефекта от западните санкции, наложени на Русия заради събитията в Украйна.

Ярък пример за известната руска устойчивост и твърдост е веселият, самоуверен бизнесмен Юрий Сапригин. Разбира се, бизнесът, който 36-годишният мъж управлява с баща си и брат си, не е тривиален: Liston е един от онези успешни малки фирми, които толкова липсват на Русия. Неслучайно властите на Калужка област поканиха журналистите на «Монд» да посетят предприятието.

Трудностите, с които компанията се сблъсква след избухването на конфликта в Украйна и налагането на мащабните санкции срещу Русия, са много характерни за цялата руска икономика.

Начинът, по който фирмата се справя с тях, е добра илюстрация за цялостната устойчивост на руската икономика, която много наблюдатели прогнозираха скорошен крах.

Компанията Liston, която се намира в малкия град Жуков (кръстен на маршал Жуков, който е израснал там), произвежда системи за дестилация на вода за медицинската индустрия, както и лабораторни центрофуги. Медицинските дестилатори са по-експортно ориентирани, центрофугите са насочени към руския пазар. Компанията, в която работят около 40 души, е основана от бащата на семейството, 62-годишния Сергей, бивш инженер в завод в Бишкек, столицата на тогавашния съветски Киргизстан.

С клиенти в 69 държави и доставчици по целия свят Liston е особено зависим от международната среда. Санкциите са можели да нанесат непоправим удар на компанията. Достатъчно е да споменем, че двигателите, произведени в Италия, бързо се озоваха в списъка със стоки, забранени от ЕС за продажба в Русия.

Що се отнася до дестилаторите, прекъсването на логистичните и финансови договорености е затруднило вноса и плащането на отоплителните системи, внесени от Полша, въпреки че те не били санкционирани.

За два месеца Сапригини намерили нови доставчици.

„Руската промишленост бързо създаде нови канали за доставки“, потвърждава икономистът Наталия Зубаревич.

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа