САЩ казаха условията, при които е възможен мир в Украйна

САЩ казаха условията, при които е възможен мир в Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    13.11.2022
  • Share:

Според помощника на президента на САЩ, когато украинските власти решат да преминат към дипломация, те ще имат „най-добрата позиция на масата за преговори“

 

 

Администрацията на САЩ смята, че конфликтът в Украйна може да бъде решен въз основа на принципите на суверенитета и териториалната цялост, докато Вашингтон уж не вижда сериозното намерение на Москва да преговаря. Тази позиция заяви на брифинг помощник на президента по националната сигурност Джейк Съливан.

Той беше попитан дали има контакти между Вашингтон и Киев „относно преговори“ в светлината на изтеглянето на руските войски в Херсонска област от десния бряг на Днепър, където се намира областният център, на левия бряг. „Със сигурност видях редица публикации в медиите по тази тема. Оценявам възможността да изложа това, което според мен са четирите ключови компонента на консенсуса в правителството на САЩ, всъщност това е мнението на президента на САЩ Джо Байдън по този въпрос“, отговори Съливан.

"Първо, … Украйна зависи да реши кога и как иска да преговаря. Нищо за Украйна без Украйна. Ние няма да окажем натиск върху тях, няма да ги посочим", подчерта Съливан.

„Второ, ние вярваме в справедлив свят, основан на принципите на суверенитета и териториалната цялост, които не сме измислили ние, те са залегнали в Устава на ООН“, каза помощникът на американския лидер.

„Лидерите на G7 страни говориха за тези принципи на справедлив свят, включително териториална цялост президентът на Украйна Володимир Зеленски говори за това.

Според Съливан „Русия удвоява усилията си“ за „анексиране на украинска територия“. „Това едва ли е знак за сериозно отношение към преговорите“, каза той. Съливан също така направи твърдението, че "е трудно да се види Русия като добросъвестна страна в преговорите".

„И четвъртата и последна точка е, че подходът на Вашингтон днес е същият, както беше преди шест месеца“, добави Съливан. Същността на тази позиция е, че Вашингтон възнамерява да "направи всичко възможно" за оказване на военна помощ на Киев, за да му осигури "най-добрата позиция на бойното поле". В резултат на това, според помощника на президента на САЩ, когато украинските власти решат да преминат към дипломация, те ще имат „най-добрата позиция на масата за преговори“.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа