The Guardian: Извеждането на руските войски от Херсон — Путин сменя стратегията и не бърза

The Guardian: Извеждането на руските войски от Херсон — Путин сменя стратегията и не бърза
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    13.11.2022
  • Share:

Руският президент се дистанцира от решението да изтегли войските от Херсон, но изглежда Кремъл се учи от грешките си, пише The Guardian. Путин не бърза. Той счита, че води дълъг и по-голям конфликт със Запада, твърдят експерти.

 

Превод от The Guardian, Великобритания: 

 

The Guardian: Извеждането на руските войски от Херсон - Путин сменя стратегията и не бърза

 

 

«Не може да се каже, че Путин никога не отстъпва. Това е още едно потвърждение, че той може да бъде прагматичен», каза Татяна Становая, политически анализатор в R Politik.

«Това решение очевидно беше емоционално трудно, но той го прие. Той успява да действа рационално».

Военни експерти прогнозираха от седмици, че за Русия ще бъде трудно да задържи Херсон, тъй като войските са до голяма степен откъснати от линиите за доставки и вече не могат да ги поддържат.

„Стигна се до там, че Путин просто не можеше повече да пренебрегва предупрежденията на Суровикин – заяви бившият чиновник – Въоръжените сили на Украйна просто получиха превъзходство в Херсон.

Според бившия чиновник, който твърди, че поддържа редовни контакти с бивши колеги, Путин възнамерява да „замрази“ конфликта, за да прегрупира и обучи правилно голям брой мобилизирани войници.

«Путин не бърза. Той счита, че е в дълъг и по-голям конфликт със Запада», каза бившият чиновник.

Властният лидер на Чечения Рамзан Кадиров и основателят на ЧВК «Вагнер» Евгений Пригожин единодушно одобриха отстъплението на Херсон, като първият го нарече «труден, но правилен избор между безсмислените жертви в името на гръмките изявления и спасяването на безценните животи на войниците“.

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа