Украйна и САЩ обявиха планове за изграждане на модулен ядрен реактор

Украйна и САЩ обявиха планове за изграждане на модулен ядрен реактор
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.11.2022
  • Share:

Киев и Вашингтон планират да построят малък модулен ядрен реактор на украинска територия. Това съобщи на 13 ноември посланикът на Украйна в САЩ Оксана Маркарова.

 

Украйна и САЩ обявиха планове за изграждане на модулен ядрен реактор

 

 

Днес, като част от 27-ата конференция на ООН за климата, пратеникът на президента на САЩ Джон Кери и министърът на енергетиката на Украйна Херман Галушченко обявиха началото на пилотен проект за изграждане на малък модулен реактор в Украйна“, написа дипломатът на страницата си във Фейсбук (собственост на Мета, призната за екстремистка в Руската Федерация).

Участниците в проекта ще бъдат международният консорциум на Аргонската национална лаборатория, украинския Енергоатом, Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна и Украинския държавен научно-технически център за ядрена и радиационна безопасност.

Партньорите ще бъдат енергийни, строителни и индустриални частни компании Clark Seeds, Doosan Enerbility, FuelCell Energy, IHI Corporation, JGC Corporation, Samsung C&T Corporation и Starfire Energy.

Малките модулни реактори могат да се монтират на места, където не е възможно изграждането на големи атомни електроцентрали.

На 11 ноември авторът на онлайн изданието Asia Times отбеляза, че представители на военно-промишления комплекс на САЩ са заинтересовани от продължаване на конфликта между Русия и Украйна за собствена изгода. Доставчиците на оръжия и оборудване се нуждаят от активни конфликтни зони, за да отговорят на очакванията на Уолстрийт за печалба, каза той.

 

A.Z

Станете почитател на Класа