САЩ вече не са лидер в многополярния свят

САЩ вече не са лидер в многополярния свят
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.11.2022
  • Share:

Глобализацията все още не е умряла
FA: светът достигна повратна точка — глобализацията отстъпва

Въпреки че напоследък процесите на глобализация в света се забавят, тя остава взаимозависим многополюсен механизъм. Претенциите на САЩ за хегемония са неефективни, както и всички опити на Запада да прогони Русия и Китай от световната система, пише FA.

 

Превод от FA, САЩ:

 

САЩ вече не са лидер в многополярния свят

 

 

След две години и половина на пандемия, която разкри крехкостта на глобалните вериги за доставки, и осем месеца военен конфликт в Украйна, който прекъсна икономическите връзки между Русия и Запада и наруши световните пазари на храни и енергия, светът изглежда е в повратна точка.

Мнозина твърдят, че глобализацията отстъпва.

Все по-голям брой експерти твърдят, че точно както Първата световна война и грипната пандемия от 1918 г. сложиха край на първата голяма епоха на глобализацията, комбинацията от специалната операция на Русия в Украйна, COVID-19, кипящия популизъм и геополитическото съперничество между Съединените щати и Китай преобърна втората велика епоха, епохата на глобализацията.

„Тази нова студена война бележи края на епохата на глобализацията и интеграцията, която оформяше международната система от 1989 г. насам“, пише журналистът Фарид Закария в средата на октомври.

С това са съгласни видни инвеститори и политици.

Лари Финк, главен изпълнителен директор на фирмата за управление на активи BlackRock, писа на акционерите през март, че конфликтът в Украйна „сложи край на глобализацията, която преживяхме през последните три десетилетия“.

А през май на Световния икономически форум в Давос управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева предупреди за предстоящата „геоикономическа фрагментация“.

Държавите и компаниите „предефинират глобалните вериги за доставки“ и свеждат до нула десетилетията на интеграция, каза тя.

Съединените щати, които са принудени да се грижат за себе си, вече нямат политическа воля да служат като архитект и гарант на световната икономика.

Междувременно Китай е изправен пред структурни икономически проблеми, които ограничават способността му да лансира своя световен ред чрез достъпа до търговските и инвестиционни политики. А никоя друга държава или група държави не може да запълни тази празнота.

Без съмнение, части от света понастоящем се разединяват, но само някои части и само до известна степен.

Напредналите индустриални демокрации са насилствено отделени от Русия, почти напълно и вероятно завинаги.

Западните мултинационални компании затвориха почти целия си бизнес в Русия и ликвидираха активите си в страната. На руските олигарси са наложени санкции и техните активи са замразени. Повечето руски банки бяха изключени от SWIFT, глобалната платежна система, и дори резервите на централната банка на Русия бяха замразени. Развитият свят спира покупките на руска енергия и блокира достъпа на Русия до съвременните индустриални стоки и критичните компоненти.

Това разделение ще има тежки последици за икономическата, военната и геополитическата позиция на Русия.

Но Русия едва ли ще бъде откъсната от целия свят.

Въпреки че страната представлява малък дял от световния БВП, нейните природни ресурси са твърде ценни, за да я отрежат изцяло от световната икономика.

Китай и Индия вече увеличиха покупките си на руски петрол от 1,7 милиона барела на ден през юни 2021 г. до почти 2,8 милиона барела на ден през юни 2022 г. и то с отстъпка.

Развиващите се страни остават зависими от руското зърно и торове, а много армии продължават да използват руски оръжия и наемници.

По-голямата част от света ще продължи да прави бизнес с Русия.

Макар частичното отделяне на Русия от Запада, Китай и САЩ да не означава деглобализация, то показва промяна в природата на самата природа на глобализацията.

Глобалният икономически ред става все по-многополюсен и фрагментиран в отсъствието на международно лидерство.

Това означава, че геополитиката все повече ще се вгражда в икономическите сметки.

Тези промени в моделите на глобална интеграция могат да доведат до намаляване на нейната ефективност.

Политиката и геополитиката в крайна сметка увеличават транзакционните разходи и възпрепятстват оптималното разпределение на ресурсите.

Но това все още е малка цена за запазване на глобализацията и ползите от нея. Постигането на правилния баланс между ефективността и безопасността ще доведе до по-безопасен и по-устойчив икономически ред.

 

Автор: Иън Бремер — президент на консултантската компания Eurasia Group.

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа