Сблъсък на военни самолети на авиошоуто в Далас

Сблъсък на военни самолети на авиошоуто в Далас
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    14.11.2022
  • Share:

Два исторически военни самолета се сблъскаха и се разбиха на земята в събота по време на авиошоу в Далас, изпращайки кълба черен дим в небето, съобщиха федерални служители.
Длъжностните лица не изясниха колко души са били на борда на самолетите или дали някой на земята е пострадал. Независимо от това, продуцент на ABC News - цитирайки репортаж от свой колега - написа в Twitter, че има опасения, че най-малко шестима души, всички членове на екипажа, са загинали вследствие на катастрофата.
Спешни екипи се втурнаха към мястото на катастрофата на летище Dallas Executive, на около 10 мили от центъра на града. Новинарски кадри на живо от мястото на инцидента показаха хора, които поставят оранжеви конуси около смачканите останки от бомбардировач, паднал в тревиста зона.
„Boeing B-17 Flying Fortress и Bell P-63 Kingcobra се сблъскаха и разбиха около 13:20 часа по време на възпоменателното шоу на военновъздушните сили над Далас", се казва в изявление на Федералната авиационна администрация (FAA). B-17, огромен четиримоторен бомбардировач, бе крайъгълен камък на въздушната мощ на САЩ по време на Втората световна война. Kingcobra, американски боен самолет, е използван предимно от съветските сили по време на войната. Повечето B-17 са били бракувани в края на Втората световна война и само шепа са останали днес, предимно представени в музеи и авиошоута.
Wings Over Dallas бе представяно като „премиерното авиошоу за Втората световна война в Америка". Шоуто беше насрочено за 11-13 ноември, уикенда за Деня на ветераните, и гостите трябваше да видят повече от 40 самолета от ерата на Втората световна война.
Ханк Коутс, президент на Военновъздушните сили за възпоменателни събития, по-късно каза пред репортери, че на семействата на членовете на екипажа, замесени в бедствието – както и на свидетелите – ще бъде предложена подкрепа, включително емоционално консултиране. Той отказа да каже точно колко хора се считат за загинали, но каза, че B-17 обикновено превозва четири до петима членове на екипажа, докато P-63 има място само за пилота.
FAA и Националният съвет за безопасност на транспорта (NTSB) започнаха разследвания. Предварителните доклади може да излязат през следващите няколко дни, но окончателните констатации може да не бъдат оповестени повече от година.

Станете почитател на Класа