Човек с остро зрение предупреди за срутване на сграда във Франция и спаси животи

Човек с остро зрение предупреди за срутване на сграда във Франция и спаси животи
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    14.11.2022
  • Share:

Четириетажна сграда се срути в северния френски град Лил, но досега няма съобщения за смъртни случаи, благодарение на навременното предупреждение от местен жител, съобщиха френските власти.
Пожарникарите в Лил казаха, че са спасили един човек от развалините само с леки наранявания. Търсенето на други хора, евентуално заклещени в развалините, продължава, преди да започне разследване защо сградата се срути в събота сутринта.
Сградата в центъра на града беше евакуирана преди разсъмване, след като мъж, който се прибирал вкъщи около 3 часа сутринта, видял пукнатини, появяващи се в конструкцията, и съобщи за проблема на службите за спешна помощ, съобщиха от префектурата на Лил.
Кметът на Лил, Мартин Обри, каза пред френската телевизия BFM TV, че действията на мъжа са спасили животи. „Все още треперя, защото ако този господин не се беше прибирал в 3 сутринта и не се беше се свързал с нас, нямаше да имаме тази реакция и очевидно щеше да има смъртни случаи. След това той предупреди общинската полиция и пожарникарите, които решиха да евакуират сградата, виждайки, че има реален риск", каза тя. Властите не назовават името на спасителя.
Противопожарната служба реагира и създаде кордон около опасната зона.
През 2018 г. две порутени сгради се срутиха в южния френски град Марсилия, убивайки осем души и предизвиквайки остри критики към местните власти и френското правителство.
Вътрешният министър на Франция по онова време, Кристоф Кастанер, отговори, като нареди одит на сграда по сграда в целия град, както и програма за гарантиране на по-безопасни условия.

Станете почитател на Класа