Документ на американското разузнаване описва усилията на ОАЕ за влияние върху американската политика

Документ на американското разузнаване описва усилията на ОАЕ за влияние върху американската политика
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    14.11.2022
  • Share:

Класифициран доклад на американското разузнаване описва усилията, предприети от Обединените арабски емирства за влияние върху американската политика, предлагайки поглед към близкия съюзник на САЩ, според Washington Post.
В доклада, написан от Съвета за национално разузнаване, се казва, че ОАЕ години наред – през множество президентски администрации – са се опитвали незаконно и законно да оформят политиката на САЩ. The Post цитира три анонимни източника, които са прочели доклада, който Съветът насочва към политиците.
Запознати с доклада казаха, че той „включва мерки за влияние, известни на служителите по националната сигурност, но също и операции, които по-скоро приличат на шпионаж", пише Post. Според доклада ОАЕ са похарчили над 154 милиона долара за лобисти от 2016 г. насам и още милиони за дарения за американски университети.
Националният съвет за разузнаване, аналитично звено на американската разузнавателна общност, не е коментирал публично доклада.
Посланикът на ОАЕ в САЩ Юсеф Ал Отайба каза, че се „гордее с влиянието и доброто положение на ОАЕ в САЩ. Беше трудно спечелено и напълно заслужено. Това е продукт на десетилетия тясно сътрудничество между ОАЕ и САЩ и на ефективна дипломация и отразява общи интереси и споделени ценности", каза той в изявление за Post.
Експертите, говорили с Post, бяха изненадани, че правителството на САЩ е разглеждало критично дейността на близък съюзник.
„Разузнавателната общност на САЩ като цяло стои настрана от всичко, което може да се тълкува като изучаване на американската вътрешна политика. Да направиш нещо подобно за приятелска сила също е уникално. Това е знак, че американската разузнавателна общност е готова да поеме нови предизвикателства", каза пред вестника Брус Ридел, старши сътрудник в мозъчния тръст Brookings Institution, който е служил в Националния съвет за разузнаване през 90-те години.

Станете почитател на Класа