ОПЕК отново понижи прогнозата си за търсенето на петрол в света

ОПЕК отново понижи прогнозата си за търсенето на петрол в света
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    15.11.2022
  • Share:

Картелът обоснова очакванията си с нарастващите затруднения за икономиката като високата инфлация, затягането на паричната политика и високия дълг в много региони

 

 

ОПЕК понижи в понеделник прогнозата си за ръста на търсенето на петрол в света през 2022 г. за пети път от април насам и сви още повече очакванията си за догодина заради нарастващите предизвикателства пред икономиката, включително високата инфлация и растящите лихви, предава Ройтерс.

Търсенето на петрол през 2022 г. ще нарасне с 2,55 млн. барела дневно, или 2,6%, съобщи Организацията на страните износителки на петрол в месечен доклад. Това е със 100 хил. барела дневно по-малко от предишната прогноза.

„Световната икономика навлиза в период на значителна несигурност и растящи предизвикателства през четвъртото тримесечие на 2022 г.“, отбелязва ОПЕК в доклада си.

„Рисковете включват високата инфлация, затягането на паричната политика от големите централни банки, високия държавен дълг в много региони, затягането на трудовите пазари и продължаващите проблеми пред веригите за доставка“, допълва картелът.

 

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

 

Това е последният доклад преди ОПЕК и съюзниците ѝ, известни като ОПЕК+, да се срещнат на 4 декември. Групата, която неотдавна понижи целите си за добив, ще остане предпазлива, съобщи енергийният министър на Саудитска Арабия, фактическия лидер на ОПЕК+, цитиран миналата седмица.

Догодина ОПЕК очаква търсенето на петрол да нарасне с 2,24 млн. барела дневно, също със 100 хил. барела дневно по-малко от предишната прогноза.

Макар да посочва растящите предизвикателства, ОПЕК остави непроменени прогнозите си за растежа на световната икономика през 2022 и 2023 г. и заяви, че рисковете са поели в посока на отслабване, но все още има потенциал за засилване.

„Той може да дойде от различни източници. Преди всичко инфлацията може да бъде положително повлияна от всякакво решение на геополитическата ситуация в Източна Европа, позволявайки не толкова строги парични политики“, отбелязва ОПЕК.

Цената на петрола продължи да намалява след публикуването на доклада, като се търгува за около 95 долара за барел.

Преход към излишък

За октомври, на фона на спада на цените на петрола заради опасенията от рецесия, групата е понижила със 100 хил. барела дневно целта за добив на ОПЕК+, а през ноември е започнало още по-голямо съкращение.

Саудитска Арабия съобщи, че новото съкращение е необходимо, за да отговори на растящите лихви в западните страни и на по-слабата световна икономика. Американският президент Джо Байдън критикува решението и го нарече късогледо.

ОПЕК отбеляза в доклада си от понеделник, че през второто и третото тримесечие на тази година световното предлагане на петрол е надминало общото търсене със съответно 200 хил. барела и 1,1 млн. барела дневно, след като отчете дефицит от 300 хил. барела през първото тримесечие.

ОПЕК допълни, че добивът през октомври е намалял с 210 хил. барела дневно до 29,49 млн. барела дневно, повече от обещаното от ОПЕК+ съкращение, водено от свиването на добива от Саудитска Арабия със 149 хил. барела дневно. Данните са събрани от ОПЕК с помощта на вторични източници.

Самата Саудитска Арабия обаче е уведомила ОПЕК за по-малък спад на добива с 84 хил. барела дневно, с което общият ѝ добив за октомври е достигнал малко под 11 млн. барела дневно.

 

 

Станете почитател на Класа