Израел: Нетаняху се завръща, ще сформира ли правителство?

Израел: Нетаняху се завръща, ще сформира ли правителство?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    15.11.2022
  • Share:

Бенямин Нетаняху, който заедно със своите крайнодесни и ултраортодоксални съюзници спечели парламентарните избори в Израел, вчера официално бе натоварен със задачата да сформира правителство.

 

 

Това е победа за бившия премиер, който се беше зарекъл да се върне на власт.

Правителството му може да се окаже най-дясното в историята на Израел – една възможност, която буди тревога както в Израел, така и по света.

По-рано миналата седмица парламентарното мнозинство (64 от общo 120 депутати в Кнесета), което бе избрано на 1 ноември, предложи на президента Ицхак Херцог да връчи на Нетаняху мандат за сформирането на ново правителство.

„Давам ви мандата за съставяне на правителство“, каза вчера Херцог на Нетаняху на пресконференция в Йерусалим.

„Ще съм премиер на всички, на тези, които гласуваха за нас и на останалите. Това е моя отговорност“, заяви 73-годишният Нетаняху и обеща „стабилно, ефективно, отговорно и ангажирано правителство“.

Той разполага с 28 дни за сформирането на правителство, като към този срок може да се прибавят още 14 дни, ако е необходимо.

 

Нетаняху: Това е преврат! ᐉ Новини от Fakti.bg - Свят | ФАКТИ.БГ

 

Бенямин Нетаняху се връща в играта, въпреки че срещу него има повдигнато обвинение в корупция и че срещу него има процес, който е в ход.

Херцог заяви, че „не е забравил“ и че не „омаловажава“ обвиненията срещу Нетаняху и припомни, че Върховният съд в миналото вече е давал разрешение на депутат, срещу когото има повдигнато обвинение, да състави правителство.

В Израел премиерът не се ползва със съдебен имунитет, но докато трае мандатът му, не може да бъде принуден да подаде оставка или да се оттегли.

 

„Всяване на страх“

Досегашният премиер, центристът Яир Лапид, е човекът, който миналата година лиши Бенямин Нетаняху от премиерския пост, като успя да образува една разнородна коалиция, решена да сложи край на управлението на Нетаняху, който беше премиер от 1996 до 1999 г. и от 2009 до 2021 г.

Нетаняху, поставен в ролята на лидер на опозицията, обеща тогава да „свали правителството при първа възможност“.

Веднага след като резултатите от парламентарните избори (5-ите за три години и половина) бяха оповестени, Нетаняху започна преговори със съюзниците си за това как ще си разпределят министерските кресла.

Партията на Нетаняху „Ликуд“ спечели 32 места в Кнесета, ултраортодоксалните ѝ съюзници – 18, а Религиозната ционистка партия – 14: рекордни резултати за крайната десница, които са предпоставка за това новото правителство да е най-дясното в историята на Израел.

Вчера Нетаняху се обърна към „тези, които предричат катастрофи и всяват страх в обществото“, и заяви, че това, което говорят, е неистина.

Крайнодясната Религиозна ционистка партия настоява министър на отбраната да стане лидерът ѝ Бецалел Смотрич, а вторият най-важен човек в партията, Итамар Бен Гвир, който е известен с негативното си отношение към палестинците, има амбиции да стане министър на вътрешната сигурност.

Според пресата Нетаняху се отнася резервирано към идеята да повери чувствителния пост на министър на отбраната на Смотрич, който е склонен да стане и министър на финансите.

Ръководителят на ултраортодоксалната партия „Шас“ Арие Дери, чиито позиции се засилиха, след като партията му спечели 11 места в парламента, обаче също иска да стане министър на финансите или на вътрешните работи, твърди пресата.

Дери бе признат за виновен за данъчна измама миналата година, а по-рано е лежал в затвора за корупция. Той и Смотрич се срещнаха вчера, за да преговарят.

 

 

 

„Мрачен ден“

Освен че настоява на силите за сигурност да бъдат дадени повече правомощия, крайната десница призовава също така за реформа на съдебната система и най-вече за това чиновниците и народните избраници да не могат да бъдат преследвани за злоупотреба с доверие – едно от обвиненията, повдигнати срещу Нетаняху.

Целта на Нетаняху и на съюзниците му „е той да бъде спасен от процеса срещу него, като в същото време интересите на Държавата Израел ще бъдат оставени на заден план“, заяви вчера партията на Лапид „Йеш атид“, според която е дошъл „мрачен ден за израелската демокрация“.

След победата на Нетаняху и съюзниците му няколко страни, сред които Съединените щати, призоваха за „толерантност“ и за спазване на правата на „малцинствените групи“.

Палестинците възприеха резултатите от изборите фаталистично. Премиерът Мохамед Щайе заяви, че не си прави „никакви илюзии, че изборите ще произведат партньор, с когото можем да работим за мира“.

При предишните правителства на Нетаняху израелската колонизация в окупираните палестински територии се засили и освен това бяха подписани споразумения за нормализиране на отношенията с арабски страни, които палестинците възприеха като „предателство“.

 

 

Станете почитател на Класа