Наташа Мусар ще бъде първата жена президент на Словения

Наташа Мусар ще бъде първата жена президент на Словения
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    15.11.2022
  • Share:

Либерален адвокат и бивш комисар по поверителността на данните, подкрепена от лявоцентристкото правителство на Словения, Наташа Пирц Мусар беше избрана за първата жена президент на страната, след като победи своя консервативен съперник на втория тур в неделя.
След преброени 99% тя води с 53,8% от гласовете, пред консервативния ветеран Анже Логар с 46,1%. Въпреки че и двамата кандидати се кандидатираха като независими, те бяха подкрепени от лявоцентристките и десните политически блокове на малката източноевропейска държава с 2 милиона жители, член на ЕС от 15 години.
Логар, външен министър в последното правителство на десния популист Янез Янша, спечели първия тур през октомври, без да получи необходимото мнозинство. Но социологическите проучвания през последните няколко седмици показаха, че обществената подкрепа се събира около Мусар. Имаше предположения, че Логар губи, след като не успя да се дистанцира от бившия си шеф, разногласна фигура и близък съюзник на крайнодесния лидер на Унгария Виктор Орбан.
Словенският министър-председател Роберт Голоб, който наследи Янша през юни, предупреди, че гласуването за кандидата на консерваторите „ще хвърли страната обратно в тъмните времена". Избирателната активност на вота в неделя се повиши до 50,6%.в сравнение с последните избори през 2017 г.
Бивш журналист и водещ на главната новинарска програма на Словения, родената в Любляна Мусар получава допълнително обучение в CNN и медийния отдел на Salford University, преди да завърши докторска степен по право във Виенския университет. Тя беше избрана за комисар на Словения за достъп до обществена информация през 2004 г.
Тя също беше наета като адвокат да защитава интересите на родената в Словения Мелания Тръмп по време на президентството на съпруга й в САЩ, спирайки компании, които се опитват да комерсиализират продукти с нейното име.
По време на предизборната кампания голямо медийно внимание беше съсредоточено върху доходоносната мрежа от компании, притежавани от нея и съпруга й, на фона на твърдения, че са вложили част от състоянието си в данъчни убежища.
В парламентарната система на Словения ролята на президента е предимно церемониална. Мусар обаче посочи, че би се държала различно от отиващия си президент Борут Пахор, който рядко се намесваше по вътрешнополитически въпроси по време на двата си петгодишни мандата. „Никога не съм мълчала, когато трябваше да говоря, особено през последните две години. След като последното правителство на Янез Янша пое управлението, аз се изказах, защото върховенството на закона се разпадаше пред очите ни. Бих искала да видя Словения да се свърже с ядрото на Европа, особено със страните, които вярват в правата на човека и конституционните ценности." каза тя, когато влезе в президентската надпревара.

Станете почитател на Класа