Турската полиция задържа оставилия бомбата на улица Истиклял в Истанбул

Турската полиция задържа оставилия бомбата на улица Истиклял в Истанбул
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    15.11.2022
  • Share:

Турската полиция е задържала мъж, за когото се смята, че е оставил бомбата, взривена в неделя на улица Истиклял в истанбулския квартал Бейоглу, министърът на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу. "Мъжът, оставил бомбата в Бейоглу, е задържан от отдела за сигурност в Истанбул. Той е на разпит", каза той. Видео с изявлението му беше публикувано в Twitter.
Сойлу посочи още, че разследването разполага с доказателства, сочещи, че следите от терористичната атака водят към Сирия и в нея са замесени групировки, признати за терористични от Анкара. По думите му са задържани над 20 души, които може да са замесени в нападението.
„Според нашите оценки заповедта за извършване на атаката е дошла от Кобани, а извършителят на атаката е от Африн. Нашите констатации сочат към PKK/HXP", каза министърът.
Кобани и Африн са градове в Северна Сирия, известни с дейността на Кюрдската работническа партия (ПКК) и Силите за самоотбрана (HXP) на сирийските кюрди, забранени в Турция.
Междувременно, губернаторът на Истанбул Али Йерликая написа в Twitter, че към момента 50 жертви са изписани от болници след лечение, 31 души все още са под медицинско наблюдение. Общо 81 души бяха ранени при атаката. "Двама от петимата пострадали, настанени в реанимация, все още са в тежко състояние", добави той.
В неделя мощна експлозия избухна на пешеходната улица Istiklal Caddesi в истанбулския квартал Бейоглу около 16:20 часа местно време. По официални данни загиналите са шестима, а над 80 са ранените. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че предварителните данни сочат, че става дума за терористична атака. Вицепрезидентът Фуат Октай каза по-късно, че терористичната атака е извършена от жена.
Istiklal Caddesi, пешеходна улица с много ресторанти, кафенета, магазини, хотели и няколко музея е много популярна както сред местните жители, така и сред туристите. Простира се на 1,4 километра от площад Таксим в Бейоглу в европейската част на Истанбул към Златния рог. На тази улица се намират няколко дипломатически мисии, включително генералното консулство на Русия.

Станете почитател на Класа