Седмица на икономическите лидери на АТИС започна в Тайланд

Седмица на икономическите лидери на АТИС започна в Тайланд
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    15.11.2022
  • Share:

Седмицата на форума на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) се откри в тайландската столица Банкок вчера.
От 14 ноември до 19 ноември Националният конгресен център Queen Sirikit ще е домакин на срещи на висши служители на АТИС, министерски срещи, пленарни сесии, изложби и редица други събития, свързани с форума. Той ще завърши със среща на икономическите лидери на АТИС на 18-19 ноември, на която ще присъстват представители на 21 икономики. Тайланд пое председателството на организацията от Нова Зеландия и ще го предаде на САЩ.
Церемонията по откриването на поредицата от събития бе председателствана от тайландския премиер Прают Чан-о-ча. Властите на кралството възнамеряват да представят био-кръговия модел на зелена икономика, разработен и приет като национална стратегия за устойчиво развитие в периода след COVID. Инициативата се фокусира върху икономическия растеж, основан на ефективно използване на ресурсите, намаляване на отпадъците и намаляване на въглеродните емисии. Той съчетава социално-икономическите задачи, които всички страни решават, с целите за опазването на околната среда, борбата с изменението на климата, зеления преход и развитието на възобновяеми енергийни източници.
Правителството на Тайланд многократно подчерта пълната си готовност да бъде домакин на форума на АТИС. В края на октомври властите, включително министър-председателят, съобщиха, че всички икономики са приели поканата на кралството. Всяка страна беше свободна да реши нивото на делегацията, която да я представлява на форума, в зависимост от вътрешната си ситуация.
В резултат на това лидерите на Австралия, Виетнам, Бруней, Индонезия, Канада, Китай, Нова Зеландия, Папуа Нова Гвинея, Сингапур, Филипините, Чили и Япония, както и ръководителят на администрацията на Хонконг потвърдиха своето лично присъствие. Малайзия, Мексико, Перу, Русия, САЩ, Тайван и Южна Корея избраха представителство на по-ниско ниво. Руската федерация ще бъде представена от първия вицепремиер Андрей Белоусов, а Съединените щати - от вицепрезидента Камала Харис. Освен това трима представители на страни, които не са членки на форума, ще дойдат в АТИС по покана на министър-председателя: камбоджанският премиер Хун Сен, френският президент Еманюел Макрон и саудитският премиер и престолонаследник Мохамед бин Салман Ал Сауд.
Лидерите на Китай, Саудитска Арабия и Виетнам, освен че ще посетят форума на АТЕС, ще се срещнат с министър-председателя на Тайланд и ще проведат двустранни разговори.
АТИС се състои от 19 държави и 2 територии. 12-те основатели са: Австралия, Бруней, Индонезия, Канада, Малайзия, Нова Зеландия, Сингапур, САЩ, Тайланд, Филипините, Южна Корея и Япония. Други участници включват Китай (влиза през 1991 г.), Мексико и Папуа Нова Гвинея (1993 г.), Чили (1994 г.), Русия, Виетнам и Перу (1998 г.). През 1991 г. две китайски територии се присъединиха към АТИС: Хонконг и Тайван.

Станете почитател на Класа