Руските сили се изтеглят и от брегa на Днепър срещу Херсон, докато Москва обстрелва с ракети Киев

Руските сили се изтеглят и от брегa на Днепър срещу Херсон, докато Москва обстрелва с ракети Киев
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    16.11.2022
  • Share:

На този етап няма потвърдени съобщения, че украинските войски са преминали реката, за да преследват

руснаците. Но някои анализатори казаха, че Украйна може да се опита да увеличи предимството си на бойното поле

Във вторник Русия изтегля войски и цивилна администрация от градовете на брега на река Днепър, разположени

 

 

срещу град Херсон, което е знак, че Москва може би продължава да отстъпва още повече, след като през миналата седмица предаде най-голямото си военно постижение от началото на инвазията в Украйна, съобщават Ройтерс и БНР.

Следвайки модела през последните седмици на удари далеч от фронта след загубите на бойното поле, Русия нанесе във вторник въздушни удари на дълги разстояния по столицата Киев, където се чуха две експлозии и стълбове дим се издигнаха към небето. Кметът Кличко каза, че руските ракети са поразили две жилищни сгради.

Москва каза през миналата седмица, че изтегля войските си през широката река Днепър към позиции, които са по-лесни за отбрана на отсрещния бряг, изоставяйки единствената регионална столица, превзета след инвазията през февруари.

Но видео изображения, заснети в град Олешки, през срутен мост от Херсон, изглежда показват, че руските сили са изоставили и бункерите, разположени там. Във видеото, заснето в Олешки, от другата страна на реката на град Херсон, на главната магистрала на два часа път с кола до Крим, няма признаци за руско присъствие.

Шофьор караше по пустия главен път километри с висока скорост, без да срещне нито един руски контролно-пропускателен пункт или флаг. Няколко бункера, поставени край пътя, изглежда са били изоставени. Местоположението на видеото беше потвърдено от Ройтерс въз основа на видими забележителности.

По на изток, инсталираните от Русия администратори казаха, че изтеглят служители от град Нова Каховка на брега на реката до огромен стратегически язовир, съобщава Ройтерс. Подкрепяните от Русия служители в Нова Каховка, ключов град на източния бряг на река Днепър, бяха евакуирани, тъй като боевете продължиха по време на украинската контраофанзива. Държавни служители и общински служители са били "преместени на по-безопасни места" в Херсонския регион, след като попаднаха под украински артилерийски обстрел от другата страна на реката, съобщи контролираната от Москва окупационна администрация във вторник.

Наталия Хуменюк, украински военен говорител, каза, че Москва изглежда препозиционира артилерията си на 15-20 км по-далеч от брега на реката, за да защити оръдията си от украински контраудари.

"Има известна активност на вражеските войски на отсрещния бряг на Днепър по отношение на отдалечаване на 15-20 км от брега“, каза тя. Русия разполагаше с артилерия, която все още е способна да удари Херсон от тези нови позиции, но "ние също имаме с какво да отговорим", каза още Хуменюк.

На този етап няма потвърдени съобщения, че украинските войски са преминали реката, за да преследват руснаците. Но някои анализатори казаха, че Украйна може да се опита да увеличи предимството си на бойното поле, вместо да предприеме така наречената "оперативна пауза" след напредъка от последните дни.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа