Германската външна министърка призова Русия да сложи край на лудостта в Запорожката АЕЦ

Германската външна министърка призова Русия да сложи край на лудостта в Запорожката АЕЦ
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    16.11.2022
  • Share:

"Недопустимо е да се оказваме многократно и на практика без предупреждение в ситуации, в които например сме само на косъм от ядрена авария поради разрушаване на електропроводи", изтъкна дипломат №1 на Берлин

 

 

Германската министърка на външните работи Аналена Бербок призова днес Русия да изтегли войските си от Запорожката АЕЦ и да спре да обстрелва този обект в Южна Украйна, предадоха ДПА и БТА.

"Тази лудост трябва да спре", каза Бербок днес след среща в Берлин с генералния директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси.

"Недопустимо е да се оказваме многократно и на практика без предупреждение в ситуации, в които например сме само на косъм от ядрена авария поради разрушаване на електропроводи", изтъкна тя.

Германската външна министърка определи руското нападение срещу Украйна и като "безпрецедентно посегателство срещу ядрената безопасност".

"Никога не бихме могли да си представим, че една страна може да бъде достатъчно безотговорна, за да превърне атомна електроцентрала в разменна монета във война", добави тя.

Генералният директор на МААЕ отново призова за създаване на защитна зона около Запорожката АЕЦ. Това няма да е лесно, призна в същото време той и припомни, че централата се намира точно на фронтовата линия.

Бербок изрази подкрепа за плана на МААЕ.

"Една атомна електроцентрала никога не може да бъде легитимна военна цел", подчерта Гроси.

Що се отнася до иранската ядрена програма, германската външна министърка призова Техеран най-накрая да изпълни правните си задължения към МААЕ. "Това означава отново да осигури пълен достъп на инспекторите до ядрените си съоръжения", уточни тя.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа