Полша повишава готовността на военните, обмисля дали да задейства член 4 от Договора за НАТО

Полша повишава готовността на военните, обмисля дали да задейства член 4 от Договора за НАТО
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    16.11.2022
  • Share:

 

Mравителството обмисля дали да задейства член 4 , което би означавало, че ще се проведе среща на членовете на НАТО, след като тяхната „териториална цялост, политическа независимост или сигурност“ е била застрашена.

 

 

Говорителят на полското правителство Пьотр Мюлер обяви, че правителството повишава нивото на готовност на военните в отговор на експлозията близо до границата с Украйна.

Мюлер потвърди, че двама души са били убити по-рано във вторник.

Той каза пред репортери, че правителството обмисля дали да задейства член 4 , което би означавало, че ще се проведе среща на членовете на НАТО, след като тяхната „териториална цялост, политическа независимост или сигурност“ е била застрашена.

Яцек Сивиера, ръководител на Службата за национална сигурност на Полша, добави, че повишават бойната готовност само в някои части в страната.

Полските власти потвърдиха експлозията, те обаче не казаха, че руски ракети са паднали на тяхна територия.

Русия отрече да е замесена, като нейното министерство на отбраната заяви, че "не е имало удари по цели близо до украинско-полската държавна граница".

Държавният департамент на САЩ също каза, че "не е в момент, в който можем да потвърдим някои от тези доклади, които виждаме".

Шефът на НАТО Йенс Столтенберг пък обяви, че следи ситуацията и съюзниците се консултират отблизо. "Важно е всички факти да бъдат установени“, каза той.

Член 4 от договора за НАТО обхваща сценария, при който държава членка се чувства застрашена от друга държава или терористична организация.

Клаузата на договора гласи : „Страните ще се консултират заедно винаги, когато, по мнение на която и да е от тях, териториалната цялост, политическата независимост или сигурността на която и да е от страните е застрашена.“

След това 30-те държави членки започват официални консултации по искане на заплашения член. Разговорите разглеждат дали съществува заплаха и как да й се противодейства, като решенията се вземат единодушно.

 
 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа