Медведев: ООН да приеме резолюция за възстановяване на щетите от САЩ на много страни

Медведев: ООН да приеме резолюция за възстановяване на щетите от САЩ на много страни
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    16.11.2022
  • Share:

„След като прие резолюция за репарации на Русия към Украйна, Общото събрание на ООН трябва сега да призове САЩ да поправят щетите, нанесени на Корея, Виетнам, Ирак, Югославия и други страни", каза заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев.
„Те трябва да приемат същата препоръка за пълно възстановяване на щетите, нанесени от Съединените щати на Корея, Виетнам, Ирак, Югославия и много други страни, които пострадаха от американците и НАТО", написа той в канала си в Telegram, коментирайки гласуване в ООН на резолюция, признаваща необходимостта от механизъм за възстановяване на щетите, нанесени от Русия на Украйна.
"В противен случай това изглежда като начало на агонията на ООН като ключова международна институция за помирение. Краят ще бъде болезнен за цялата международна общност. Ще минем без такава организация на обединените нации", подчерта той.
Според Медведев резолюцията има за цел да легализира плановете на Запада да използва замразените активи на Русия. „Англосаксонците очевидно се стремят да създадат правна основа за кражба на незаконно задържаните руски активи".
Извънредната сесия на Общото събрание на ООН в понеделник прие резолюция за създаване на международен регистър на щетите, предполагаемо нанесени на Украйна от Русия и необходимостта от механизъм за обезщетение на загубите. Деветдесет и четири страни гласуваха за документа, 14 бяха против, а 73 се въздържаха.

Станете почитател на Класа