Директорът на ЦРУ се срещна с руския си колега, САЩ отричат тайни мирни преговори

Директорът на ЦРУ се срещна с руския си колега, САЩ отричат тайни мирни преговори
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    16.11.2022
  • Share:

Директорът на ЦРУ Бил Бърнс се срещна с руския си колега в Анкара на рядка среща на високо ниво. Срещата в турската столица с ръководителя на руската служба за външно разузнаване SVR Сергей Наришкин последва спекулациите, че някои високопоставени американски фигури биха искали Украйна да влезе в преговори с Кремъл за прекратяване на войната, но САЩ настояват, че не са ангажирани в тайни мирни преговори с Москва без присъствието на украински официални лица.
Американски служители казаха, че основната цел на срещата е „да се предаде послание за последиците от използването на ядрени оръжия от Русия и да се обсъдят случаите на американци, задържани в страната".
Те подчертаха „Бърнс не води преговори от какъвто и да е вид и не обсъжда уреждане на войната в Украйна" – след изтичане на подобна информация.
Руският вестник "Комерсант" първи съобщи, че в Анкара се провежда среща между САЩ и Русия и Наришкин ще присъства. Вестникът каза, че не знае целта на дискусията.
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че не може нито да потвърди, нито да отрече съобщенията, преди САЩ да потвърдят, че Бърнс, човекът, който обикновено се използва от Джо Байдън за задкулисни дискусии, ще присъства на срещата.
Не е имало публично признати срещи между американски и руски лидери от преди инвазията, въпреки че е имало някои директни телефонни разговори. Последната среща лице в лице беше, когато Антъни Блинкен, държавният секретар на САЩ, се срещна със Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия, в Женева на 21 януари.
Миналата седмица се появиха спекулации, че някои висши съветници на Белия дом биха предпочели да видят край на боевете. Генерал Марк Мили, висшият военен офицер на САЩ, каза, че вярва, че Украйна се е сражавала с руската армия до безизходица и че има възможности за някои дипломатически решения.
„Бях много ясен, че ще продължим да осигуряваме способността на украинския народ да се защитава. И ние няма да участваме в никакви преговори. Няма нищо за Украйна без Украйна. Това е решение, което Украйна трябва да вземе", каза президентът Байдън.

Станете почитател на Класа